İlber Ortaylı’dan tavsiyeler: Bir Ömür Nasıl Yaşanır
Özel İçerik

Bir Ömür Nasıl Yaşanır

İlber Ortaylı, her cümlesi ile yaşayan bir efsane. Çocukluğundan bu yana kendini geliştirmeye adayan ve dünya çapında tanınan bir tarihçi. Gençlerle kurduğu samimi iletişim düşünülünce sevmeyeni, saygı duymayanı yok. Pek çok kitabı var Ortaylı’nın. Ancak şu günlerde Yenal Bilgici’nin sorduğu, kendisinin cevapladığı kitapla, hayat hakkında doğru kararlar alabilmek için enfes tavsiyelerde bulunuyor…

Bir Ömür Nasıl Yaşanır - İlber Ortaylı

(İlber Ortaylı)

BİR ÖMÜR NASIL YAŞANIR

Bir Ömür Nasıl Geçer, dil öğrenmekten meslek seçimine, önemli konularda kararlar alma aşamasından doğru kararlar almaya kadar pek çok lezzetli bilgi içeriyor. Ayrıca kültürlerden kitaplara, müziğe kadar pek çok konusu var. Söyleşi tadında olduğundan da sıkmadan veriyor öğüdünü.

15, 25, 40 ve 55 yaşlarının insanın hayatında neden birer eşik olduğunu açıklıyor sonra. Bir dil öğrenmek istiyorsak en iyi nasıl ve ne zaman öğreniriz, tüyosunu veriyor. Ortaylı’nın, can alıcı pek çok soruya verdiği cevap, hayatı yaşama zevkimizin temel taşı olabilir. Çünkü kitapta “Kimden ne Öğrenilir? Ne Okumalı? Ne İzlemeli?” pek çok konu başlığı var. “En verimli sonucu alabilmek için nasıl çalışmak gerekir? Hayata değer katmak için ne tür insanları arayıp bulmak gerekir? En iyi nasıl seyahat edilir; bir şehir nasıl dolaşılır? Hangi müze, hangi meydan, hangi sokakları görmek için dünyanın bir ucuna kadar gidilebilir? İyi film, güzel müzik, doğru kitap nedir? Hangi temel eserleri dinlemeli, okumalı ve seyretmeliyiz? İnsan yaşadığı şehirden tam manasıyla nasıl yararlanabilir?” gibi pek çok soruyu yanıtlıyor. Sanırım en çok biz gençlere hitap ediyor.

“Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır” diyor Ortaylı ve ekliyor: “Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım”.

Ve şu öğüdü veriyor: “Cesur olun! Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız”.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır - İlber Ortaylı

Bir Ömür Nasıl Yaşanır

İlber Ortaylı

Kronik Kitap

S.: 288

Kitabı satın almak için tıklayınız: D&R

*

Instagram: biyografivekitap