İngiliz Parlamentosu'ndan yeni Brexit kararı
ensonhaber.com

qweqwe

İngiliz Parlamentosu, Brexit için yeniden müzakere sürecine destek veren önergeye ret yanıtı verdi.

PAZARLIK İÇİN ELİ ZAYIFLADI

Önerge, 258'e karşı 303 oyla reddedildi. Oylama yasal olarak, sembolik bir önem taşısa da bu sonuç, Theresa May hükümetinin Avrupa Birliği ile yürüteceği pazarlıklarda elini zayıflatacak. Brexit süreci için oldukça büyük bir çıkmaz oluşturan bu durum, İngiltere için yalnızca iki seçeneği yürürlüğe sokuyor.

Ya mevcut şartlarda Brexit sağlanacak, ya da Brexit suya düşecek.

26 ŞUBAT'I İŞARET ETMİŞTİ

May, geçen ay Parlamento'da kaybettiği oylamalardan sonra, 13 Şubat'a kadar yeni bir Brexit anlaşmasını Parlamento'ya sunma, bunun olmaması durumunda da 14 Şubat'ta sözü milletvekillerine bırakma vaadinde bulunmuştu.

May, hafta içi yaptığı açıklamada ise Parlamento'dan AB ile müzakere için ek süre talep ederek, Parlamento'daki "anlamlı oylama" için 26 Şubat tarihini işaret etti. May'in bu adımıyla, Parlamento'da bugün yapılacak oylamalar "kritik" niteliğini yitirerek, daha ziyade bir "nabız yoklamaya" dönüştü. Muhalefet partileri ise May'in "mazeretler ve ertelemeler" yoluyla Brexit takvimini sıkıştırdığını ve milletvekillerinin zaman baskısı altına alarak, kendi anlaşmasına desteğe zorladığını ileri sürüyor.

BREXIT TARİHİ YAKLAŞIYOR

İngiltere, normal takvime göre AB'den 29 Mart'ta ayrılacak. Ülkenin AB'den anlaşmasız ayrılığı tercih etmesi durumunda bile İngiliz Parlamentosu'nun Brexit tarihinden önce göç, ticaret, finansal hizmetler, tarım, balıkçılık ve sağlık sistemiyle ilgili bir dizi uyum yasasını çıkarması gerekecek.

May'in Brexit anlaşması, 15 Ocak'ta Parlamento'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda, 202'ye karşı 432 oy gibi tarihi bir farkla reddedilmişti.