İngiltere'den havayollarıyla ilgili yeni önlem
AA

İngiltere'den havayollarıyla ilgili yeni önlem

İngiltere'de, havayolu şirketlerinin IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye veya Irak'a giden kişileri taşımasını önlemek için terörle mücadele yasası kapsamında yeni önlemler alınmasına karar verildi.

Göç ve Güvenlikten Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı James Brokenshire, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Güvenliğimizi sağlamak için çalışan kişilerin yeterli yetkiye sahip olmasını sağlamak, hükümetin asli görevidir. Bu önemli yasa, insanların savaşmak için başka bir ülkeye gitmelerini ve daha sonra dönmelerini engelleyecektir. Ayrıca, tehdit oluşturan kişilerin eylemlerini takip etme ve izleme olanağımızı da geliştirecektir" ifadelerini kullandı.

YÜKSEK RİSK TAŞIYAN YOLCULAR UÇAĞA ALINMAYACAK

İngiliz Parlamentosu'nda yarın görüşülecek yeni yetkilere göre, İçişleri Bakanlığı, havayollarının çocuklar dahil şüpheli gördüğü kişileri taşımasını engelleyebilecek. Geliştirilecek otomatik sistemle "yüksek risk taşıyan" yolcular belirlenecek ve gerekli görüldüğü takdirde bu kişilerin uçağa binişi engellenecek.

50 BİN STERLİN PARA CEZASI

İngiliz basını, hükümetin yolcu listelerini paylaşmayan havayolu şirketlerine 50 bin sterlin para cezası vermeyi planladığını aktardı.

İngiltere'de geçen ay İngiliz vatandaşlarının yurt dışında terör eylemlerine katıldıktan sonra ülkeye dönmelerini önlemek amacıyla hazırlanan "Terörle Mücadele ve Güvenlik" tasarısı yasalaşmıştı. Yasaya göre, şüphelilerin pasaportlarına sınırlarda el koyulabiliyor ve bu kişilere geçici ülkeye giriş yasağı getirilebiliyor. Havayolu şirketlerinden de İngiltere'ye gelmeden önce yolcu listelerini paylaşmaları isteniyor

600 İNGİLİZ VATANDAŞI IŞİD'E KATILDI

Birleşik Krallık'tan yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının, IŞİD'e katılmak üzere Suriye ve Irak'a gittiği tahmin ediliyor.

POLEMİK 3 GENÇ KIZIN FİRARIYLA BAŞLADI

600 İngiliz vatandaşı IŞİD'e katılsa da, İngiltere'de "IŞİD'e katılımlar engellensin tartışması" 3 genç kızın ülkeden firarıyla başladı.

15 yaşındaki Shamima Begum, 15 yaşındaki Amira Abase ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana isimli üç genç kız 17 Şubat günü Londra'daki Gatwick Havaalanı'ndan THY'nin TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla İstanbul'a gitti.

İngiltere'den havayollarıyla ilgili yeni önlem

İngiliz polisi, yakın arkadaş olan ve aynı okulda okuyan üç genç kızın, Suriye'ye ulaşmak ve terör örgütü IŞİD'e katılmak amacıyla Türkiye'ye gittiklerinin tahmin edildiğini belirtti. Bunun üzerine kızların bulunması için Türkiye'ye ekip gönderildi. Ancak daha sonra kızların Suriye'ye geçtiği duyuruldu.

İngiltere'de Türkiye'ye polis gönderelim tartışması

İngiltere'den havayollarıyla ilgili yeni önlem

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)