İngiltere'nin ayrılmasındaki etkili isim: Boris Johnson

İngiltere'nin ayrılmasındaki etkili isim: Boris Johnson

AB’den çıkma kararı alan İngiltere’de Birlik yanlısı Başbakan David Cameron istifa edeceğini açıkladı. Kararın ardından İngiltere “yeni başbakanın kim olacağı” sorusunun cevabını arıyor.

İngiliz basınında çıkan haberlerde ise başbakanlığa en yakın isim olarak Ali Kemal’in torunu Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson gösteriliyor.

ALİ KEMAL'İN TORUNU

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı aldığı referandumda tebrik edilecek bir isim varsa, Londra’nın ‘Osmanlı torunu’ olarak bilinen eski belediye başkanı Boris Johnson oldu.

Osmanlı’da gazetecilik ve bakanlık yapan Ali Kemal’in torunu Boris Johnson, Londra Belediye Başkanlığı’ndan sonra şimdi de AB’den ayrılma kararı alan İngiltere’nin başbakanı olma yolunda yürürken, hem İngiltere hem de Türkiye’de Johnson Ailesi’nin Türklüğü üzerine çok konuşuluyor.

Boris Johnson’ın babası, kurt siyasetçi ve yazar Stanley Johnson, daha önce Habertürk'ten Özcan Tikit'e konuşmuştu. İşte o röportajdaki Boris'le ilgili kısımlar:

ÇEYREK TÜRK’ÜM

-Johnson Ailesi’nin Türklüğünü formüle etmenizi istesem...

Babam yüzde 50 Türk’tü; ben de çeyrek Türk’üm. Bununla birlikte İngiliz, Fransız ve İsviçreli kökenlerim de var.

ALİ KEMAL DE SARIŞINDI, BORİS DE TÜRK SARIŞINI

-Londra Belediye Başkanlığı yapan (şimdi başbakanlığa koşan) oğlunuz Boris Johnson, dedeniz Ali Kemal’e fiziksel olarak benziyor mu?

Kafaları karıştıran bir sarışınlık mevzusu var. Ali Kemal’in saçları açık renkliydi. Johnson Ailesi’nde tamamen sarışın bir gen var. Zeki Kuneralp bunu Ali Kemal’in Anadolu’daki kökenlerine bağlayarak açıklamıştı. Anadolu’da sarışın olan Türkler hâlå vardır. Gazetenizin okuru arasında da olabilecek Anadolulu sarışın Türkler, bu konu hakkında benden daha çok bilgiye sahiptir.

TÜRKİYE’DEKİ AKRABALARIYLA DOSTLUK KURDU

Boris Johnson, Ali Kemal’in ilk eşi olan İngiliz hanımdan olan torununun oğlu. Senelerce Londra’da belediye başkanlığı yaptı. Ali Kemal’in Türkiye’deki evliliğinden de iki oğlu var, Kuneralp’ler... Boris Johnson yıllar sonra onlarla da yakın dostluk kuracak kadar zarif, medeni bir insan. İstanbul’a geldiğinde büyükdedesinin mezarını ziyaret etmek istedi ama ne yazık ki yoktu böyle bir mezar.

KENDİNİ BİR TÜRK GİBİ HİSSETMİYORDUR

-Türkiye’yle meselesi ne?

Elbette kendini bir Türk gibi hissetmiyordur ama bu ülkeyle ilgili menfi bir düşüncesi, bir antipatisi olduğunu da sanmıyorum.

İngiltere Başbakanı Cameron'dan istifa açıklaması İZLE