iPhone 11 modellerinde bulunan UWB teknolojisi hakkında her şey
ensonhaber.com

Wi-Fi, Bluetooth ve 5G gibi sıkça kullanılan teknolojileri hepiniz biliyorsunuzdur. Şimdi ise Apple'ın, yeni iPhone modellerinde kullandığı yeni bir kablosuz iletişim teknolojini öğrenme zamanı. Ultra Geniş Bant (UWB) adı verilen yeni nesil kablosuz iletişim teknolojisi, yeni iPhone 11 serisinde kullanılmaya başlandı bile.

Bu yeni teknoloji, tıpkı Bluetooth gibi, cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlıyor.  Ancak UWB, radyo dalgalarının cihazlar arasındaki gidip gelme süresini hesaplayarak oldukça hassas konum belirleme özelliğine sahip. Yeni teknoloji, yakınlardaki cihazların konum tespitini oldukça hassas yapıp, veri aktarmayı daha hızlı ve kolay hale getiriyor.

uwb

AIRDROP İLE DOSYA PAYLAŞMAK ÇOK DAHA KOLAY

UWB teknolojisi, kullanılan cihazların yönünü hassas bir şekilde belirleyebiliyor. Örneğin bir odada bulunan birden fazla iPhone'dan birine AirDrop ile dosya göndermek istediğinizde, telefonunuzu sadece o yöne çevirmeniz yeterli olacak.

GPS'TEN ÇOK DAHA ETKİLİ

Uydu tabanlı GPS, özellikle harita üzerinden konum tespitinde oldukça başarılı. Ancak iç mekanlardaki hassas konum tespitinde, yeteri kadar kullanışlı değil. UWB teknolojisi ise iç mekanlarda bile, oldukça hassas konum tespiti yapabiliyor.

Bu teknoloji ile etrafınızdaki cihazlarla da hızlı bir şekilde iletişim kurulabiliyor. Örneğin gelecekte, arabanızın yanına gittiğinizde aracınızın telefonunuzu anında tanıdığını ve kapıların otomatik olarak açıldığını hayal edin. Arabadan çıktığınızda ise artık araçta olmadığınız tespit edilerek kapıların kapandığını düşünün.

İşte bütün bu yenilikler UWB teknolojisi ile gerçekleşecek. Kısaca özetlemek gerekirse, evinizdeki akıllı cihazlar, evin içinde dolaşırken bile adım adım sizi takip ederek sizinle sürekli etkileşim içinde olacak.

Bluetooth tabanlı konum algılama teknolojileri, konumunuzu doğru tespit edebilmek için yaklaşık 2 saniyeye ihtiyaç duyuyor. UWB ise, konum tespit etme konusunda diğer teknolojilerden yaklaşık bin kat daha hızlı.

uwb

APPLE, UWB'DEN NASIL YARARLANIYOR?

Apple, iPhone 11 modellerine, UWB teknolojisinin U1 adlı yongasını kullandı. Şirket, her ne kadar etkinlik sırasında bu teknolojiden hiç bahsetmese de internet sitesinde şu ifadelere yer verdi: ''Apple tarafından tasarlanan U1 yongası, mekansal farkındalık için ultra geniş bant teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji, iPhone 11 modellerinin, diğer U1 donanımlı Apple aygıtlarını tam olarak bulmasını sağlıyor.''

Apple, şimdilik yalnızca kendi cihazları arasında UWB bağlantı desteği sunuyor, ancak bu cihazların sayısı gelecekte oldukça fazla olacak.

uwb

UWB İLE İLGİLENEN DİĞER ŞİRKETLER

UWB'ye dahil olan diğer şirketler arasında, tüketici elektroniği devleri Samsung ve Sony, yonga üreticileri Decawave ve NXP, otomobil üreticileri Volkswagen, Hyundai ve Jaguar Land Rover bulunuyor. Bütün bu şirketler, UWB'nin gelecekte daha fazla alanda kullanılmasını sağlamak için yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor.

Toparlayacak olursak, Ultra Geniş Bant(UWB) teknolojisi, çevrenizdeki bütün cihazlarla iletişim halinde olmanızı kolaylaştıracak. Evinize girdiğinizde otomatik olarak ışıklar yanacak, odanıza geldiğinizde hoparlörlerinizden müzik çalmaya başlayacak, arabanıza yaklaştığınızda kapılarınız açılacak. Bu örnekleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Bu yeni teknolojinin gelecekte daha fazla kullanılmasıyla artık etrafımızdaki her şey, bizim konumumuza göre hareket edecek.

Aşağıdaki bağlantıdan Ensonhaber Teknoloji Instagram hesabını takip ederek güncel teknoloji haberlerine anında ulaşın.

@eshteknoloji