Arife çiçeği nedir
Özel İçerik

Günümüzde modern hayat telaşından eskisi gibi kutlanmaz olan bayramlar, Osmanlı döneminde yılın en önemli zamanlarındandı.

BAYRAMLAR COŞKUYLA KUTLANIRDI

Üç ayların gelmesiyle birlikte başlayan Ramazan ayını takiben kutlanan Ramazan Bayramı; küslerin barıştığı, ihtiyaç sahiplerine karşılık beklemeksizin yardımların yapıldığı, tüm aile büyüklerinini ziyaret edilip ellerinin öpüldüğü, coşkuyla kutlanan bir bayramdı.

Bayramlaşma merasimleri, bazı zamanlarda ise bir hafta devam ederdi.

Arife çiçeği nedir

Bayram gelenekleri her ne kadar aynı kalsa da, bu adetler gitgide daha az uygulanır oldu.

ÇOCUKLAR ETRAFA NEŞE SAÇARDI

Osmanlı zamanlarından bu yana bayramları en çok sevinçle karşılayanlar ise şüphesiz çocuklardı. Ailelerinin imkanları elverdiğince giydirip kuşatılan, civardaki komşuları ziyaret ederek bayramlık toplayan çocukların heyecanı, eski zamanlardan bu yana dek hiç geçmedi.

Arife çiçeği nedir

Eski dönemlerde sık sık kullanılan “arife çiçeği” tabiri ise, bu heyecanlı ufaklıkları tanımlamak için kullanılırdı. Bayrama kadar sabredemeyen ve bayramlıklarını üstlerine geçirip arife gününde sevinçle sokaklara dökülen cocuklara, Osmanlı zamanında arife çiçeği denirdi.

Arife çiçeği nedir

Bayram erkenden gelmişçesine sokaklara koşan ufaklıklara verilen bu isim, onların neşelerini birden açan bir çiçeğe benzetmek için kullanılırdı.