İş güvenliği ihmaline ceza  artırımı geliyor

kaynak.jpg

Öncelikli ve acil konuları içeren çalışma paketinin TBMM'ye geleceğini belirten  Bakan Çelik, "Burada meslek edindirme, iş güvenliği ihmallerine ceza artırımı öngörülüyor" dedi.

PARAYA ÇEVRiLEMEYECEK HAPİS

Çelik, kapatma ve faaliyeti durdurma cezalarına uymayıp mühür kıran işletme sahiplerine verilecek para cezasının hapse çevrilebileceğini de kaydetti. Çelik, "Mühür kırma cezası paraya çevrilemeyen hapis cezası olarak öngörüldü" diye konuştu.

resim

"GÜVENCESİZ ÇALIŞMA KABUL EDİLEMEZ"

Kiralık işçi denilen part-time çalışmayla ilgili düzenlemenin işçi temsilcileriyle uzlaşma sağlanırsa pakete gireceğini anlatan Bakan Çelik, şunları vurguladı: "Bu alanın mutlaka düzenlenmesi gerekir. Kiralık işçi diye bu insanların hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalıştırılmasına devam edilmesi kabul edilemez. Çalışma süresi 12 aya ulaşırsa o zaman sömürü oluyor. 100 binlerce mevsimlik işçi ya da ev çalışanı bu durumda. Bunların istihdam bürolarıyla ilişkilendirilmesi gerekiyor. Bu boşluğun işçi lehine doldurulması için iyi bir fırsat."

SERTİFİKALI İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK ZORUNLU OLACAK

Bakan Çelik, 50 meslek için standart yayımlayacaklarını belirterek, "Temmuz 2015'e kadar herkes sertifikalı işçi olacak. İşverenler de sertifikalı işçi çalıştırmak zorunda kalacak. Tek istisna meslek ve sanat okulu mezunları olacak. Onların sınava girmesi gerekmeyecek" dedi.

"BARET ZORUNLU HALE GELECEK"

Çalışma hayatını düzenleyen pakette CE belgeli baret bulundurma zorunluluğu da olacak. Bu konuda hem işverene hem de işçiye zorunluluk getirilecek. Bakan Faruk Çelik, "İşveren bunu edinmek, işçi de takmak zorunda olacak. Her iki tarafa da ceza var. İşlerinden olabilecekler" diye konuştu.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANININ ÜCRETİ FONDAN KARŞILANACAK

İşyerlerinde denetim yapan iş güvenliği uzmanlarının ücretinin işveren tarafından ödenmesi, son dönemde tartışılan konuların başında geliyor. Pakette bu konuda da radikal bir değişikliğe yer veriliyor. Buna göre iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerinin ücretlerinin ödenebileceği bir iş sağlığı ve güvenliği fonu kurulacak. İşyerinin çalışan sayısı ve tehlike sınıfı dikkate alınarak belirlenecek ve işverenlerce aylık olarak ödenecek ücretler bir fonda toplanacak. Fonun işveren, çalışan ve iş sağlığı-güvenliği profesyonellerinin temsilcilerinden oluşacak bir kurul tarafından yönetilmesi sağlanacak. Bu alandaki profesyonelerin her bir saati için ücretleri belirlenecek ve iş güvenliği uzmanları ile iş yeri hekimlerinin ücretleri bu fondan ödenecek.

KURAL İHLALİNE TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARMA GELİYOR

Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kanununda belirtilen yükümlülüklerden herhangi birini, yazılı olarak hatırlatıldığı halde yerine getirmemesi, yazılı uyarıya rağmen iş güvenliği kurallarına uymaması durumunda haklı fesih gündeme gelecek. Bir başka deyişle tazminatsız işten çıkarma uygulanabilecek.