İsveç demokrat yapısını kaybediyor
ensonhaber.com

İsveç’te, sosyal refah devletiyle dünyaya örnek olan sosyal demokratlar seçimlerde yüzde 30’un altına düşerek tarihinin en kötü sonucunu aldı. Bu sonuçlar her ne kadar sağcıların henüz iktidardan uzakta olduğunu gösterse de, yakın zamanda bu düşüncenin değişeceği açıkça görülüyor.

İsveç demokrat yapısını kaybediyor

NEO NAZİLER YÜKSELİYOR

Kökenleri Neo-Nazi hareketine dayanan aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi, 8 yılda oylarını yaklaşık yüzde 300 artırarak yüzde 17.6 oranıyla parlamentoya 62 milletvekili sokmayı başardı. Bu grafik gelecekte İsveç Demokratları, yani aşırı sağcıların hükümete oynayacağı manasına geliyor. Zira hiçbir partinin pazarlığa yanaşmayacağını söylediği aşırı sağcılar bu halde koalisyonların anahtarı halinde.

İsveç demokrat yapısını kaybediyor

SOSYAL DEVLETÇİLİK YAPISI YİTİRİLİYOR

İsveç'in karşısındaki en büyük tehlike aşırı sağcılarla da sınırlı değil. Kurmuş oldukları sosyal refah devletiyle dünyaya örnek olan sosyal demokratlar son otuz yılda sürekli gerileyerek önceki günkü seçimde yüzde 30’un altına düşerek tarihlerinin en kötü sonucunu aldı.

İsveç demokrat yapısını kaybediyor

Sosyal refah kavramından giderek uzaklaşılan ülkede yavaş yavaş bloklaşma sistemi ortaya çıkarken, yıkıma giden bu süreç kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Sosyal demokratlar, dünyayı kasırga gibi altüst eden küreselleşmeye yüzlerini çevirip tokadı kabul ederken, sosyal refah sisteminden yavaş yavaş uzaklaştılar. Özellikle şirketlerin kaos oluşturduğu 2006 döneminde merkez sağ iktidara gelirken, ülke yeniden bir çöküş sürecine girdi. Bununla birlikte küreselleşme sevdası İsveç'i dibe doğru çekmeye başladı.

RAKAMLARLA ÇÖKÜŞÜN İZLERİ

İsveç her ne kadar hala örnek ülke konumunda buluınsa da rakamlar bu durumun aksini ispat ediyor. Öyle ki dünyanın en sakin sessiz ülkelerinden olan İsveç'te son sekiz yılda antidepresan ilaç kullananların sayısı yüzde 114 arttı. İşsizlik yüzde 6 seviyelerine çıkarken, ülkede bulunan milyardeer sayılarında da büyük artış yaşandı. Bu durum beraberinde toplumu bıçak gibi ikiye keserken, altta olanlar ve üstte olanlar diye birbirinden ayırdı.

Amerikalı siyaset bilimcisi Prof. Sheri Berman, Avrupa sosyal demokrat partileri ölüm yolunda” diyerek Avrupa'nın ırkçı sistemlere geçişinin bir ölüm yolculuğu olduğuna işaret ederken, aşırı sağcı partilerin önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın kâbusu olarak sosyal refah ve demokrat yapıdan uzaklaşmaya götüren maşa olacağı açıkça görülüyor.