İtalya ve Fransa arasında Sarı Yelekliler krizi
AA

Fransa Avrupa Birliği Bakanı Nathalie Loiseau, gazetecilere yaptığı değerlendirmede, İtalya'daki Hükümet ortaklarını Fransa'nın içişlerine karışmakla suçladı.

"İTALYAN HÜKÜMETİ'NİN ÖNCELİĞİ İTALYAN VATANDAŞLARI OLMALI"

Loiseau, "Her hükümetin önceliği vatandaşlarının refahıyla ilgilenmektir. Bu yüzden İtalyan Hükümeti'nin önceliğinin, İtalyan vatandaşlarının refahıyla ilgilenmek olduğunu düşünüyorum. Sarı Yelekliler'le ilgilenmenin İtalyanların refahına olacağını düşünmüyorum. İtalyan Hükümeti'ni, birçok kez saygı gösterilmesini isterken dinledim. Bu saygının tüm ülkeler için, özellikle komşu, dost ve müttefik ülkeler için olduğunu düşünüyorum." dedi.

"MACRON'UN İTALYA'YI CÜZZAMLI OLARAK NİTELEDİĞİNİ UNUTTUNUZ"

Loiseau'nun açıklamasına sosyal medya aracılığıyla cevap veren İtalya Başbakan Yardımcısı ve sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) lideri Luigi Di Maio, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, geçmişte İtalyan Hükümeti'ni "cüzzamlı" yakıştırmasıyla eleştiren sözlerini hatırlattı.

Di Maio, Facebook hesabındaki açıklamasında, "Sarı Yelekliler hakkında dün sabahki yazımdan sonra Fransa Avrupa Birliği Bakanı Nathalie Loiseau, 'Fransaİtalya'ya ders vermemeye özen gösteriyor. Salvini ve Di Maio evlerini temizlemeyi öğrendiler' demiş. Belki de Cumhurbaşkanınız Macron'un bizim Hükümetimizi cüzzamlı olarak nitelediğini unuttunuz." diye yazdı.

"YENİ BİR AVRUPA DOĞUYOR"

Macron, haziran ayında yaptığı bir konuşmada, İtalya'daki M5S'yi hedef alarak Avrupa'da popülist siyaset yapanları "Bunları bir cüzzamlı gibi yayılırken görüyorsunuz, Avrupa'nın her yerinde biraz varlar. Tekrar ortaya çıkmalarını imkansız olarak gördüğümüz ülkelerde bile." diye eleştirmişti. M5S lideri Di Maio da o dönemde, "Gerçek cüzzamlılar AB'nin ikiyüzlüleridir." demişti.

Di Maio, M5S'nin internet sitesinde dün yayınladığı açıklamasında, Sarı Yelekliler'e hitaben "Sizinki, bizim 5 Yıldız Hareketini ve 4 Ekim 2009'dan itibaren milyonlarca İtalyan'ı canlandıran aynı ruh. Yeni bir Avrupa doğuyor. Sarı Yelekliler'in, hareketlerin, direkt demokrasinin Avrupası." ifadelerini kullanmıştı. Di Maio, mevcut Fransa yönetimini "vatandaşlarının taleplerine kulak tıkamakla" suçlamış, ayrıca M5S olarak Sarı Yelekliler'e destek vermeye hazır olduklarını belirtmişti.

İtalya'da diğer Hükümet ortağı aşırı sağ görüşlü Lig partisinin lideri ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini de her türlü şiddeti kınayarak, Sarı Yelekliler'in gösterilerine destek verdiğini ifade etmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)