İZBAN çalışanlarının grevi İzmirlileri isyan ettirdi
İHA

İZMİR

İzmir’de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak şirketi İZBAN A.Ş. personeli bugünden itibaren grev kararı aldı.

ESHAT, İZULAŞ VE İZDENİZ SEFERLERİ ARTIRDI ANCAK YETMEDİ

İZBAN’da çalışan 340 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle Demiryol-İş Sendikası tarafından alınan karara göre saat 08.00’de grev başladı. İzmirlilerin grevden olumsuz etkilenmemesi için ESHOT ve İZULAŞ’ın yanı sıra İZDENİZ de seferlerini artırdı. Buna rağmen grev nedeniyle en büyük sıkıntıyı vatandaşlar yaşadı.

İSTASYONA 'BU İŞ YERİNDE GREV VAR' YAZISI ASILDI

Grevden haberi olmayan İzmirliler, okul ve işyerlerine zamanında yetişebilmek için istasyonlara geldiklerinde karşılarında “Bu işyerinde grev yazısını” görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Bazı vatandaşlar duruma tepki gösterirken, bazıları ise işçilerin grev yapma hakkı olduklarını belirtti. İZBAN personeli, şartları iyileşene kadar grev kararından vazgeçmeyeceklerini bildirdi.İZBAN çalışanlarının grevi İzmirlileri isyan ettirdi

“KANAT TAKIP İŞE GİDECEĞİM HERALDE, BU NASIL BELEDİYE”

Çiğli ilçesindeki işine gitmek için Alsancak’tan İZBAN’a binmek isteyen Mehmet Tura isimli vatandaş, “İşe gidecektim, ortada kaldım. Bu neyin grevi anlamadım. İşyerim Çiğli’de. Herhalde kanat takıp havadan uçarak işe gideceğim. Başka bir yolu yok. Grev olduğunu az önce öğrendim. İnternetim olmadığı için bilmiyordum. Emekçiler haklı olabilir. Olan işçiye, emekçiye oluyor. Dolayısıyla bizim gibi gariban vatandaşlar da ortada kalıyor” derken, bir vatandaş, “06.30’dan beri yoldayım. İşime geç kaldım. Bu nasıl belediye böyle?” diyerek tepki gösterdi.

“HERKES HAKKINI ALMALI”

Gaziemir’deki işyerine gitmek için her gün İZBAN’ı kullandığını ifade eden Ali Gören ise, "İşe otobüsle işe gideceğim, grevden haberim yoktu. Nasıl gideceğimi bilmiyordum, şimdi öğrendim. Grevin nedenlerini de buradaki işçilerden öğrendim. Ben de onlara herkesin hakkını alması gerektiğini söyledim" dedi.

“NASIL GİDECEĞİMİ KARA KARA DÜŞÜNÜYORUM”

Grevle ilgili bilgisi olmadığını dile getiren Canan Akkan da şunları söyledi: "İnterneti sürekli takip etmek durumunda değiliz. Bilgi verilse iyi olurdu. Menderes’e işe gidecektim. Şimdi nasıl gideceğimi kara kara düşünüyorum. Zaten çok aksaklığı olan bir sistem. Sürekli geç geliyoruz. Bir de böyle olunca burada kaldık. Sanırım Üçyol’a gidip oradan dolmuşa bineceğim. Bütün günüm mahvoldu."

İZBAN çalışanlarının grevi İzmirlileri isyan ettirdi

“HİÇBİR ZAMAN DA PES ETMEYECEĞİZ”

Alsancak Garı önünde açıklama yapan işyeri baş temsilcisi ve aynı zamanda makinist olan Ahmet Güler, grev kararı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“6 Haziran’dan itibaren toplu sözleşme görüşmelerimize başladık. İzmir halkını mağdur etmemek için bütün iyi niyetimizi gösterdik. 304 sendika üyesi arkadaşımızla defalarca işverenimizle görüşme yaptık ancak tüm iyi niyetimize rağmen görüşmelerimiz karşılık bulmadı. Oransal olarak yapılan ve kamuoyuna bildirilen yüzde 15’lik bir teklif olduğu söyleniyor ancak bu teklif maaşlarımızın düşük olması sebebiyle yoksulluk sınırında ücret almamız demek oluyor. 104 arkadaşımız hala asgari ücret alıyor. İzmir halkını mağdur etmek istemezdik. 300 bin yolcuyu her gün biz görüyoruz, onları taşıyoruz. Maalesef bizi grev yapmaya sevk ettiler. Biz vazgeçmeyeceğiz. Aldığımız ücretler yaptığımız işe oranla çok düşük. Ne kadar sürerse biz bu işin arkasında olacağız, hiçbir zaman da pes etmeyeceğiz.”

İZBAN çalışanlarının grevi İzmirlileri isyan ettirdi


Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)