İzmir Büyükşehir'den çağrı: Bitsin bu vandalizm
CHA

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşların güvenliği ve konforu için yaşama geçirdiği asansörlü yürüyen merdivenli yaya üst geçitleri, zaman zaman vandalizm ve hırsızlık kurbanı oluyor.

Yaya üst geçitlerine verilen zararlar, en çok da toplumun dezavantajlı bölümünü oluşturan yaşlı ve engellileri etkiliyor. Maddi değeri çok küçük parçaların çalınması bile bu geçitlerin bir süre sistemdışı kalmasına yol açıyor.

HASARLARIN GİDERİLMESİ ZAMAN ALIYOR

Hasarın durumuna göre Büyükşehir Belediyesi, kendi imkanlarıyla üst geçidi onarıp en kısa sürede hizmete almaya çalışırken bazen çalınan ya da hasar gören parçaların alınması ve montajı için ihaleye çıkılması gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda söz konusu üst geçitler, iki ay gibi uzun bir süre kapalı kalabiliyor.

"SORUN VANDALİZM VE HIRSIZLIK"

Son aylarda yaya üst geçitleriyle ilgili şikayetlerin arttığına dikkat çeken belediye yetkilileri, “Yaya üstgeçit ve alt geçitlerindeki asansörlerin veya yürüyen merdivenlerin çalışmaması durumunda, arızanın Büyükşehir Belediyesi’nin ihmalinden kaynaklandığı düşünülüyor. Oysa tüm asansörlü ve yürüyen merdivenli yaya geçitlerinde, periyodik olarak bakım ve onarım çalışmalarını yapıyoruz. Zaten arızaların büyük kısmı, vandalizm ve hırsızlık olaylarından kaynaklanıyor.” dedi.

İzmir Büyükşehir'den çağrı: Bitsin bu vandalizm

"LÜTFEN BİRAZ SAĞDUYU"

2015 yılında şehrin muhtelif yerlerindeki alt geçit ve üst geçitlerin yürüyen merdiven ve asansörlerinde 80’e yakın vandalizm ve hırsızlık vakası yaşandığına dikkat çeken yetkililer, şöyle devam etti: “Zarar gören asansörlerimizin yeniden kamu kullanımına açılabilmesi için yapılan onarımlar, ciddi anlamda işçilik, malzeme ve zaman kaybına yol açıyor. Bu zarardan hem vatandaşlarımız hem de idare olumsuz yönde etkileniyor. Lütfen biraz sağduyu.”

İzmir Büyükşehir'den çağrı: Bitsin bu vandalizm

ASANSÖR KABİNLERİ TUVALET OLARAK KULLANILIYOR

Asansörlerin kapısı ve panel camları, asansör iç dış gösterge çağrı ve kumanda sistemlerinin düğmeleri ve kabinlerdeki aynalar, her montajdan sonra kısa süre içinde kırılarak kullanılmaz hale getiriliyor. Engelli ve yaşlılar için yapılan kabin içi tutamak küpeşteleri sökülüp çalınıyor. Yürüyen merdivenlerin el bantlarına, kesici aletlerle zarar veriliyor. Genellikle sistemlerin ana elektrik tesisatı kabloları, topraklama tesisatı kabloları ve asansör kontrol panosu ekipmanları çalınıyor. Ayrıca asansör kabinleri, geceleri madde bağımlıları tarafından barınak olarak kullanılabiliyor ve zarar görüyor. Asansör kabininde bisiklet, motorsiklet ve at, eşek gibi yük hayvanlarının taşınması ve kapasitesinin üzerinde yolcu binmesi gibi uygunsuz kullanımların yanında bazen de tuvalet olarak kullanılıyor. Acil durum dğümesine gereksiz basılması sonucu çalışmayan yürüyen merdivenlerin arızalı olduğu sanılarak, Büyükşehir Belediyesi’ne şikayetler gidiyor.

POLİSTEN YARDIM İSTENDİ

Büyükşehir Belediyesi, özellikle hırsızlık vakalarının da artmasıyla birlikte 2015 Aralık ayında İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek, kamu kullanımına açık olan söz konusu üst ve alt geçitlerdeki denetimlerin arttırılması ve ek tedbirler alınması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda yardım istedi.
İzmir Büyükşehir'den çağrı: Bitsin bu vandalizm