İzmir'de 200 milyon TL' ye tesis kurulacak

ewf

Belediyenin sunduğu ÇED dosyası uygun bulunurken süreç resmen başladı. Kentin kuzeyine hitap edecek tesis ile ilgili ayrıntılar da netleşti. Buna göre 200 milyon TL’ye mal olacak tesiste günde 2 bin 500 ton çöp ayrıştırılacak.

İNCELEMEDEN GEÇİP KABUL EDİLDİ

Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Cevat Durak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu karşı karşıya getiren projede aradan geçen zaman diliminde önemli aşamalar kaydedildi.

Projenin en önemli ayağı olan valilikteki işlem büyük ölçüde tamamlandı. Büyükşehir’in sunduğu dosya ön incelemeden geçerek kabul gördü.

GEREKÇELERİ SIRALADI

Başvuru dosyasında çalışmalar ile ilgili açıklamalara da yer verildi. Yazıda, “Proje konusu faaliyet, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir İli, Karşıyaka İlçesi, Yamanlar Mahallesi Mevkii’nde planladığı Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’dir. İzmir ilinde 1992 yılında hizmete açılan Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi, Metropol Alan sınırlarında bulunan tek yasal evsel katı atık düzenli depolama alanıdır. Tesisin kapasitesi günümüz itibariyle büyük bir oranda dolmuştur. Ayrıca il genelinde teknolojik olarak katı atıkların entegre bir yaklaşımla değerlendirildiği, kapalı alanlarda tam otomatik olarak kurulmuş bir tesiste işlenerek, ekonomiye bir değer olarak kazandırılan ürünler (geri dönüşüm sanayisine hammadde, sanayi tesisleri için ek yakıt, enerji, kompost vb.) haline dönüştürüldüğü bir tesisin ivedilikle kurulması gerekli ve zorunlu bir hale gelmiştir. Söz konusu tesisin kurulabilmesi için sürdürülen alan arayışı çalışmaları sonucunda; İzmir İli’nin kuzey aksında Karşıyaka, Çiğli ve Menemen İlçe sınırlarının kesiştiği noktada katı atık değerlendirme ve bertaraf tesisi kurulmaya uygun bir alan tespit edilmiştir. Bu alan konum olarak da transfer istasyonlarına optimum mesafede bulunmaktadır. Söz konusu Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisinin Kapasitesi 2.500 ton/gün olarak tasarlanmış, bu değerin yıllara sair artışı göz önüne alınarak altyapı ve mekânsal tespit ve hesaplamalar gerçekleştirilmiştir” denildi.