Kadınlar seçim vaatleri için işbirliğine hazır
AA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serpil Polat, AK Parti'nin kadınlara yönelik seçim vaatlerinin hayata geçirilmesi noktasında hükümetle işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

ÜYELERİNİ SEFERBER ETMEK İSTİYOR

Polat, AA muhabirine, AK Parti'nin 1 Kasım 2015 Seçim Beyannamesi'nde kadınlara yönelik yer alan vaatlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun, 81 ilde oluşturulan kadın girişimciler kurulu ve 6 binden fazla üyesiyle hemcinsleri için çalıştığını anlatan Polat, kadın istihdamı konusunda üyelerini seferber etmek istediklerini söyledi.

Girişimciliği arttırmaya yönelik her türlü faaliyetin içinde yer alacaklarını ve destek olacaklarını belirten Polat, hükümetin, tecrübeli kadın girişimcilerin olduğu bu yapılanmayı değerlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

100 BİN LİRALIK KREDİ

Polat, AK Parti'nin seçim beyannamesinde kadınların kullanımına yönelik 100 bin liralık kredi bulunduğuna dikkati çekerek, bu desteğin yerinde kullanılması konusunda hükümetin, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile işbirliği içinde olmasını beklediğini kaydetti. Kurulun çalışmalarına da değinen Polat, Alo Kadın Girişimcilik Hattı Projesi hakkında bilgi verdi.

"KADIN GİRİŞİMCİ SAYISINI ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

Türkiye'deki 1 milyon 200 bini aşan girişimciden sadece 109 binin kadın olduğunu bildiren Polat, "Projemizle fikri olup cesareti olmayan kadınlara cesaret, cesareti olup yol yöntem bilmeyenlere yol yöntem, bunlara sahip olup da parası olmayanlara para temin etme konusunda yol göstermeyi ve kadın girişimci sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin 2023 hedefleri var ve bu hedeflere mevcut ihracat seviyesiyle ulaşmamız mümkün değil. Bu nedenle atıl durumda olan kadın ve genç girişimcilerin istihdama ve ekonomiye katkıları gerekiyor. Hükümetin de ilerleyen günlerde Alo Kadın Girişimcilik Hattı'na sahip çıkacağı inancındayım" diye konuştu.

Polat, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınların projelerinin fikir aşamasında desteklenmeye başlamasıyla ilgili Kredi Garanti Fonu (KGF) ile görüştüklerini de söyledi.

Kadınlar seçim vaatleri için işbirliğine hazır

KADIN İSTİHDAMI KADIN CİNAYETLERİNİ DE AZALTIR

- "Kadın istihdamı, kadın cinayetlerini de azaltır" Kadın istihdamını arttırmaya yönelik adımların sadece ekonomik açıdan değil toplumsal açıdan da değer yaratacağına işaret eden Polat, "Çocuğu yetiştiren, evi çekip çeviren kadının, ekonomik değer yarattığı yerde eğitim seviyesinin artacağı, kadın cinayetlerinin azalacağı da aşikar. Türkiye'de kadın istihdamının artışı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının uğraşmak durumunda kaldığı olumsuzlukları azaltabilecek kadar önemli ve göz ardı edilmemesi gereken hayati bir konu. Çünkü kadın mutlu olunca, toplum da mutlu oluyor. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, AK Parti'nin kadınlara yönelik vaatlerinin hayata geçirilmesi noktasında hükümetle işbirliği yapmaya hazır" ifadelerini kullandı. AK Parti'nin seçim beyannamesinde kadınlara yönelik yer alan vaatler şöyle:

AK PARTİ'NİN VAATLERİ

- Kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanmaya devam edilecek.

- Kadın istihdamına yönelik istihdam teşvikleri devam edecek.

- Kadınların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştıracak çalışma modelleri oluşturulacak.

- Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen süreler memuriyet kıdeminde değerlendirilecek

- Çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak.

- Meslek kurslarına katılan kadınların çocukları için çocuk oyun odaları uygulaması başlatılacak.

- Erken evliliklerin önlenmesi için aileye yönelik eğitim hizmetlerinin yaygınlığı ve etkinliği arttırılacak.

- Mevsimlik tarım işçisi kadınlarla ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak.

- Kadına yönelik şiddetle bütüncül bir çerçevede mücadele sürecek.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)