Kanser hücrelerini ayırt eden gözlük

Kanser hücrelerini ayırt eden gözlük

ABD'Lİ bilim adamlarının geliştirdiği ve ameliyatlarda kanser hücrelerini sağlıklı hücrelerden ayırt eden gözlüğün ilk denemesi Washington Üniversitesi Tıp Okulu'nda denendi. Cerrahlara son derece gelişmiş büyütücü merceklerle bile görülmesi çok zor olan kanser hücrelerini rahatça görerek temizleme imkanı veren gözlüğün, ameliyatın ardından gerekecek ek cerrahi müdahale ihtiyacını da ortadan kaldırması ümit ediliyor.

Dr. Julie Margenthaler, "Bu cerrahi müdahale ihtiyacını ve bununla bağlantılı acı, huzursuzluk ve endişeyi gidermesinin ne anlama geldiğini bir düşünün" diye konuştu. Standart uygulamaya göre cerrahlar, ameliyat sırasında kanserli tümörü ve etrafındaki dokuyu, kanser hücreleri bulunsun veya bulunmasın, temizliyor.

NASIL ÇALIŞIYOR

Kanser hücrelerini sağlıklı hücrelerden ayırt etme imkanı veren gözlük, Radyoloji ve Biomedikal Mühendislik Profesörü Samuel Achilefu başkanlığındaki bilim ekibince geliştirildi. Gözlük, özel olarak tasarlanmış video teknolojisi, başa tutturulmuş ekran ve kanser hücrelerine yapışarak gözlükle bakıldığı zaman mavi renk alarak parlamasına imkan sağlayan özel olarak geliştirilmiş bir maddenin birleşiminden oluşuyor. Gözlüğün çapı bir milimetreye varan tümörleri bile saptama imkanı verdiği ifade edildi.