Kartal'daki binanın sorumluları hakim karşısına çıktı
İHA

İstanbul Kartal’da 6 Şubat 2019 tarihinde 21 kişinin hayatını kaybettiği 17 kişinin yaralandığı Yeşilyurt binasının çökmesine ilişkin, binanın projesini oluşturan Suzan Çayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ve inşaat teknikeri Arzu Baran’ın “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan, 15'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

Kartal'daki binanın sorumluları hakim karşısına çıktı

PROJE SAHİBİ DURUŞMAYA GELMEDİ

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Uğur Mısırlıoğlu cezaevinden getirilirken, tutuksuz sanık Arzu Baran da salonda hazır bulundu. Yaklaşık 2 ay önce tahliye edilen Suzan Çayır ise duruşmaya gelmedi. Duruşmaya, aralarında 45 saat sonra enkazdan çıkarılan 16 yaşındaki Mert Aydın’ın da bulunduğu 15 mağdur ile taraf avukatları da katıldı.

Kartal'daki binanın sorumluları hakim karşısına çıktı

ŞİRKETTE STAJYER OLARAK ÇALIŞTI

Sanıklardan Arzu Baran savunmasında, 1991 yılında sanık Suzan Çayır’ın sahibi olduğu mimarlık şirketinde yapı ressamı olarak stajyerlik yaptığını söyleyerek, “1992-1993 yılları arasında yapı ressamı olarak çalıştım. Ben orada mimarlık projesi çiziyordum. Bu bina 1992'de yapılmış ama benim bilgim dahilinde değil. İşe başladığım zaman sanık Suzan Çayır bana sürveyanlık yapabileceğimi söyledi. Birlikte sürveyanlık derneğine gittik, kayıt yaptırdık. Sonra da Büyükşehir Belediyesi'ne kayıt yaptırdık. Sanık Suzan Çayır bana, sürveyan olarak imza atabileceğimi, bunun karşılığında bana belli bir ücret vereceğini söyledi.” dedi.

Kartal'daki binanın sorumluları hakim karşısına çıktı

İMZA ATTIĞINI KABUL ETMEDİ

“Sorumluluklarım ve yapmam gerekenlerle ilgili bilgi verilmedi.” diyen sanık Baran, “Bu konuyla ilgili herhangi bir eğitim de almadım. Bunlarla ilgili sanık Suzan’ın söylediklerini yerine getirdim. 1992-1993 yolladı arasında ben ve diğer Uğur dışında çalışan olduğunu hatırlamıyorum. Sürveyanlık belgesi aldıktan sonra 3 ya da 4 projeye imza attığımı hatırlıyorum. Hatırlamadığım bir projeye, benim yerime imza atıldığını gördüm. Hatta bir projede benim yerime imza atıldığını gördüm ve Kartal Belediyesi'ne gidip imza attığım belgelerin dökümünü istedim. 10'dan fazla projede imzam olduğunu gördüm. Suça konu Yeşilyurt isimli binaya ait projedeki yapı ruhsatındaki imza bana ait değildir.” şeklinde konuştu.

"OFİS ÇALIŞANLARI İMZA ATMIŞ OLABİLİR"

Mahkeme başkanının sanığa, "İmzayı kim atmış olabilir senin yerine?" diye sorması üzerine sanık, “O tarihte ofis çalışanlarından formları kim dolduruyorsa, imzayı o atmış olabilir.” diye cevap verdi.

Kartal'daki binanın sorumluları hakim karşısına çıktı

"SORUMLULUKLAR BENİM ÜZERİME YIKILDI"

Sanık Baran, savunmasının devamında, “O zaman ben, 17 yaşındaydım. Bu konuda tecrübe ve bilgi yoktur. İmza bana ait değil ama ait olsa bile bütün sorumluluğun üzerime yıkılmasını kabul etmiyorum. 9 buçuk ay çalıştığım halde 36 gün sigortalı gösterildim. Sürveyanlık görev ve sorumluluklarının ne olduğunu ifadem alındıktan sonda araştırıp öğrendim. İddianamede sanki ben teknik sorumluymuşum gibi bütün sorumluluk benim üzerime yıkıldı. Bu olayda benim herhangi bir sorumluluğum kusurum bulunmamaktadır. Suçlamaları kabul etmiyorum.” diye konuştu.

Kartal'daki binanın sorumluları hakim karşısına çıktı

"OFİSİN TEK YETKİLİSİ SUZAN ÇAYIR'DIR"

İnşaatın teknik uygulama sorumlusu tutuklu sanık Uğur Mısırlıoğlu savunmasında, “Öncelikle böyle üzücü bir olaydan dolayı burada olmaktan üzüntü duyuyorum. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 4 buçuk aydır tutuklu bulunmamın sebebi, müteahhit Hasan Yeşilyurt’un ölmüş olması ve sorumlu tutulamayacağından dolayıdır. Bana verilen her türlü talimat ve görevi, mesleğe yeni başladığım için elimden geldiğince yaptım. Özetle ofisin tek yetkilisi Suzan Çayır’dı. Yeşilyurt Apartmanı'nın yapımı boyunca gerekli denetim ve yükümlülüklerimizi yerine getirdik.” diyerek suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Kartal'daki binanın sorumluları hakim karşısına çıktı

BİRÇOK AMELİYAT GEÇİRDİ

Sanık savunmalarının ardından mağdur beyanlarına geçildi. 16 yaşındaki mağdur Mert Aydın, “Ben dershaneye gidiyordum. o gün hasta olduğum için gidemedim. 15.30’da uyandım. Kendimi halsiz hissettiğim için ilaç içecektim. Mutfağa geçip yemek yedim. 15.50 sıralarında bir anda bina çökmeye başladı. Ayağımın altındaki betonun kaydığını hissettim. Ben enkaz altından 45 saat sonra kurtarıldım. Birçok ameliyat geçirdim. Ameliyat yaralarımın iyileşmesini bekliyorum. Halen tedavim devam ediyor.” diyerek sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

AYAĞINDAKİ PLATİNDEN DOLAYI YÜRÜMEKTE ZORLANIYOR

Müşteki Ahmet Tokgöz ise bir arkadaşının binanın çöktüğüne dair haber vermesi üzerine olay yerine gittiğini belirterek, "Enkazın altında eşim ve kızım kalmıştı. Eşimin ayağı parçalanmıştı. Kızım 20 saat sonra enkazdan çıkarıldı.. Halen tedavi görüyor. Sağ bacağını halen hissetmiyor. 45-50 tane ameliyat geçirdi. Bundan dolayı sanıklardan şikayetçiyim. 5.5 yaşında kızım olan Havva Azra Tekgöz'ün yaralanmasına sebebiyet veren sanıklardan şikayetçiyim." dedi. 
Mağdur müşteki Nazan Tekgöz, ayağının üstüne kolon düştüğünü, enkazdan 5 saat sonra çıkarılarak hastaneye götürüldüğünü söyledi. Tokgöz, "Sağ ayağımda halen platin vardır, yürürken zorlanıyorum." diye konuştu.

ÖLEN 9 AKRABASININ ADINI TEK TEK TUTANAĞA YAZDIRDI

Müşteki Yılmaz Alemdar, yıkılan binada birinci dereceden 9 akrabası olduğunu belirterek ölen akrabalarının isimlerini tek tek tutanağa yazdırdı. Yılmaz Alemdar, "Abilerim Erdoğan Alemdan, Mustafa Alemdar, annem Safiye Alemdar, yengem Safiye Alemdar, halam Saime Alemdar, yeğenim Gökay Alemdar, yeğenim Ecrin Naz Alemdar, yeğenim Eslem Alemdar ve ablam Ayşe Alemdar vefat etti." dedi.  Binada 1999 yılında güçlendirme yapıldığını söyleyen Yılmaz Alemdar, "Dolayısı ile binanın daha sağlam olduğunu düşünüyorduk." şeklinde konuştu.

EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ İÇİN DURUŞMA ERTELENDİ

Katılan tüm mağdurları dinleyen mahkeme, firari sanık Suzan Çayır hakkındaki yakalama kararının infazının beklenmesine, Uğur Mısırlıoğlu'nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)