Kenevir köye dönüşü başlatabilir
ensonhaber.com

Türkiye'de ilk kez kenevir, siyaset dünyasında üst düzeyde tartışılmaya başlandı. Bugüne kadar uyuşturucu madde elde etmede kullanıldığı yönüyle bilinen kenevir, ilk kez sağladığı faydalarla Türkiye'nin gündemine girdi.

Peki bu faydalar neler...

TARIM İLAÇLARINA İHTİYACI AZALTACAK

Uzmanlar, bir dönümlük kenevirin kapladığı ağaçlık alanın dört dönümlük ağaca eş değer kağıt üretebildiğine işaret ederken, böceklere karşı kendini koruyabilen kenevirin tarım ilacına olan ihtiyacı da azaltacağını vurguluyorlar.

Ayrıca antibakteriyel ipliğinden dolayı pantolondan plastik ürünlerinin tamamına dek birçok ürün kenevirden üretilebiliyor; AİDS, kanser gibi birçok hastalığın tedavisinde kemoterapi ve radyasyonun etkisini azaltıyor.

TIP ALANINDAKİ FAYDASI

Almanya’da doktorlar birkaç yıldır kenevir içeren ürünleri kronik ağrı, kanser ve MS hastalarının tedavisinde kullanabiliyor. Portekiz ve Danimarka gibi ülkelerde de kenevirle bağlantılı tıbbi araştırma programlarının başlatılması gündemde.
Kenevirden yapılan otomobil gövdelerinin ise çelikten tam on kat daha dayanıklı olduğu belirtiliyor.

Kenevir köye dönüşü başlatabilir

UYUŞTURUCU KONUSUNDA DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİYOR

Ancak, bir yandan da ağırlıklı olarak Afganistan menşeli uluslararası uyuşturucu şebekelerinin geçiş rotalarından biri olan Türkiye’de bu alanda atılacak adımların titizlikle dizayn edilmesi gerekiyor. Zira bir yandan da Europol ve BM gibi uluslararası kurumlar, Türkiye’den yasa dışı uyuşturucu ticaretiyle mücadele etmesini talep ediyor.

KANADA VE AVUSTRALYA BU KONUDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI

Euronews'in haberine göre öncelikle dünyada Çin, Fransa gibi eskiden beri bu konuda daha serbest olan ülkeleri saymazsak 1990'larda Kanada ve Avusturalya önemli adımlar attı ama pek çok ülke ve ABD'de oldukça sert kontroller var.

Kenevir köye dönüşü başlatabilir

ŞEHİRLERDEKİ YOĞUNLUK AZALACAK

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden (ASAM) ekonomist Yunus Ekşi’ye göre; ekilebilir tarım alanı 237 bin 450 kilometre olan Türkiye’de kenevir ekiminin atıl toprakların kullanımını sağlamasıyla birlikte köye dönüş süreçleri başlayacak; şehirlerdeki yoğunluk da azalacak.

"YENİ BİR KÖY MODELİ OLUŞTURULABİLİR"

“Boş bırakılan topraklara, nüfus göçünü kentlerden köylere geri döndürerek yeni bir köy modeli oluşturulabilir. Tedarik zincirini de kalkınmaya yönelik planlandıktan sonra o bölgelerdeki sanayi de gelişecektir,” diyor Ekşi ve ekliyor: "Böylelikle istihdam sorununu yerinde çözmüş olacağız."

Sektörün 10 yıllık bir süre zarfında 100 milyar dolarlık bir getiri potansiyeli olduğuna dikkat çeken Ekşi, kenevir üretim sürecinde yerel yönetimlerin denetim rolü üstlenmesi gerektiğine de dikkat çekiyor.

ASAM, kenevir konusunda iki yıl önce kurduğu bir enstitüyle bu konunun farklı boyutlarını bilimsel olarak takip ediyor ve yoğun araştırmalar yapıyor.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO