Kırşehir'de Osmanlı sanatını ahşaplarla yaşatıyor
AA

Yıllarca yurt içinde ve dışında Osmanlı köşk ve saraylarının restorasyonunda görev alan ahşap ustası 58 yaşındaki Ahmet Ay, emekli olduktan sonra döndüğü memleketi Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesindeki evinin bahçesinde kurduğu atölyede, Osmanlı sanatını yansıtan ahşap minyatür eserler yapıyor.

ATÖLYE HAYAT GEÇİRDİ

Uzun yıllar İstanbul'da yaşayan ve Kuzey Afrika başta olmak üzere Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü coğrafyadaki saraylar, konaklar ve köşklerin restorasyon çalışmalarında görev alan Ay, 7 yıl önce emekli olarak Çiçekdağı ilçesindeki evinin bahçesinde, 9 metrekarelik mütevazı atölyesini kurdu.

EŞYA ÜRETİMİNE BAŞLADI

Gönül verdiği ahşap sanatını burada sürdüren Ay; gürgen, meşe, dişbudak, kayın, çam, köknar, şimşir, kavak ve söğüt başta olmak üzere her türlü ağaçtan Osmanlı zarafetini yansıtan köşk ve konak maketleri, rahleler, padişahların kullandığı sandıklar, bastonlar, kağnı ve at arabaları, kabak kemane gibi eşyalar üretmeye başladı.

"BURAYI ZOR ŞARTLARDA KURDUM"

Atölyeyi yaparken çok zorlandığını dile getiren Ay, "Burayı zor şartlarda kurdum. Emekli maaşımın bir kısmını üniversitede okuyan çocuğuma gönderiyordum, bir kısmını da burayı yapmaya harcadım. Ayda 50, 100 lira artırarak kereste aldım. 4 metre boyunda kereste almaya gücüm yetmedi. 3 metre boyunda keresteyle yaptım, küçük oldu burası. 9 metrekare." dedi.

"EMEKLİ OLUNCA DAHA ÇOK ZAMAN AYIRDIM"

Ay, "Emekli olunca bu işe daha çok zaman ayırdım. Rahle, Osmanlı sandığı, köşkler, evler ile Orta Anadolu'nun Osmanlı zamanındaki kültürünü yaşatan rahleler, sandıklar, kağnılar yapıyorum. Eski Osmanlı eserlerinin restorasyonunda çalıştığım için Osmanlı konağı, köşkü yapıyorum. Kırşehir'de Osmanlı'nın son dönemindeki Hacıbey Konağı'nı yaptım. Hollanda'da yaşayan bir gurbetçimiz memleketimin özlemi diyerek alıp götürdü, ondan gören bir başkası yenisini istedi. Bir tane daha yaptım o da Hollanda'ya gitti." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)