Batılı anlamda türk romanının başlangıcı sayılan kitap: Mai ve Siyah
ensonhaber.com

Edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan Mai ve Siyah, yazarın başyapıtlarındandır. Aşk-ı Memnu romanın da yazarı olan Halit Ziya Uşaklıgil, önemli kalem ustalarından biridir.

Bir dönem diziye de uyarlanan Aşk- I Memnu romanı, Uşaklıgil’in bilindik kitapların başında gelmektedir. Yazar, FileNemideBir Ölünün Hatıra DefteriFerdi ve ŞürekâsıKırık Hayatlar romanlarının yanı sıra şiir, deneme ve oyunlar da kaleme aldı.

ÇATIŞMALI RUH HALİ

Halid Ziya, kahramanının çatışmalı ruh halini dile getirmekte gerçekten de çok başarılı. Ahmet Cemil’in iç dünyası sadece iç monologlarla değil, olayların akışı ve genç adamın tavırlarıyla da netlik kazanır.

Evet, Ahmet Cemil Batı kültürünü edinmek isteyen, duyarlı, biraz da hayalperest bir genç. Hakikatle baş edemediği anlarda mücadele etmek yerine hayallere sığınır. Hayalleri büyüktür ama hayatla mücadele etmek konusundaki yetersizliği hayallerini gerçekleştirmesini engeller ve onu bir mutsuzluk döngüsüne sıkıştırır.

Batılı anlamda türk romanının başlangıcı sayılan kitap: Mai ve Siyah

Sayfa: 328

EDEBİYATIMIZIN İLK KAYBEDEN KARAKTERİ

Ahmet Cemil’i en yakın arkadaşını kıskanmaya itecek, sona geldiğinde büyük umutlar bağladığı eserini yakmaya kadar sürükleyecektir. Abartılı gelebilir ama bu kişilik özellikleriyle Ahmet Cemil edebiyatımızın ilk kaybedeni, tutunamayan ilk karakteridir.

İletişim için:

Kitap@ensonhaber.com.tr