Dünyaca ünlü şair Pablo Neruda'nın ölüm yıl dönümü
ensonhaber.com

Pablo Neruda, Şili'de demir yolu işçisi bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak 12 Temmuz 1904'te dünyaya geldi. Bugün usta şairin 48'inci ölüm yıl dönümü. Şairi sevgi ve saygıyla anıyoruz...

Şair, annesini çok küçükken kaybetti. 13 yaşındayken yerel La Manana gazetesindeki bazı makalelerle katkıda bulunmaya başladı.

1920'de Selva Austral isimli edebiyat dergisinde Pablo Neruda adıyla yazmaya başladı. Şair, bu takma ismi Çek şair Jan Neruda'da anısına seçmişti. Daha sonra bu isim yasal adı olarak kalmıştır. İlk kitabı Crepusculario 1923 yılında yayınlandı.

Sonraki sene, şairin en tanınmış ve pek çok dile çevrilmiş olan eserlerinden Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı (Veinte poemas de amor y una canción desesperada) basıldı.

Ezoterik sürrealist şiirler

Edebi çalışmalarına devam ederken, bir yandan da Santiago'daki Şili Üniversitesi'nde Fransızca ve pedagoji okudu.

1927-1935 arası hükümetin elçisi oldu ve Burma, Seylan, Java, Singapur, Buenos Aires, Barselona ve Madrid'te görev yaptı. Bu dönemde yazdığı şiirler ezoterik sürrealist şiir kitabı Residencia en la tierrad toplandı.

İspanya İç Savaşı ve García Lorca'nın ölümü onu çok etkiledi ve önce İspanya sonra da Fransa'da Cumhuriyetçi harekete katılmasına neden oldu.

Dünyaca ünlü şair Pablo Neruda'nın ölüm yıl dönümü

Pek çok dile çevrilen şiirler

1939'da Paris'te İspanyol göçmenler için konsolosluk görevine getirildi. Meksika'daki konsolosluk görevi sırasında Canto General de Chile'yi yazdı.

Bu eserde bütün Güney Amerika kıtasının doğası, insanları ve tarihi yazgısı epik şiir şeklinde anlatılmaktadır.

Eser, 1950'de Meksika'da basılırken, Şili'de de el altından yayınlandı. Yaklaşık 250 şiirin yer aldığı eser, on kadar dile çevrildi ve bu çeviriler yüzünden Neruda elçilik yaptığı ülkelerde zorluklar yaşadı.

Dünyaca ünlü şair Pablo Neruda'nın ölüm yıl dönümü

Öne çıkan siyasi duruş

Yaşamı boyunca güçlü siyasi duruşuyla tanınan Neruda, ülkesindeki ve İspanya'daki faşizme karşı durdu.

1970 yılında Şili başkanlığına aday gösterilmiş, ancak daha sonra başkan seçilen Salvador Allende'yi destekledi.

Nobel'e değer görüldü

Ünlü şair, 1971 yılında edebiyat dalında Nobel Ödülü aldı. 1972 yılında sağlık sorunları nedeniyle elçilik görevini bırakarak Şili'ye döndü.

Dünyaca ünlü şair Pablo Neruda'nın ölüm yıl dönümü

Pablo Neruda öldü

Ünlü şair, 23 Eylül 1974'te Santiago'da hayatını kaybetti.