Hayvan Çiftliği ve 1984 romanları parayla yazıldı iddiası
ensonhaber.com

İrlandalı büyük yazar ve gazeteci George Orwell'ın akla gelen ve belki de en çok okunan kitapları Hayvan Çiftliği ve 1984 romanlarıdır. Dünya edebiyatına mal olmuş bu kitaplar için gazeteci Frances Stonor Saunders tarafından önemli bir iddia ortaya atıldı.

Gazetecinin 2016'da yayınlanan Parayı Verdi Düdüğü Çaldı adlı inceleme-araştırma kitabında George Orwell'ın CIA'den para aldığını, buna karşılık Hayvan Çiftliği ve 1984 romanlarının yazdığını dile getirdi.

Hayvan Çiftliği ve 1984 romanları parayla yazıldı iddiası

SOVYET KARŞITLIĞI KİTAP

Soğuk Savaş günlerinde ABD, Batı Avrupa’da gizli bir kültürel propaganda programına büyük miktarda para ayırmıştı. Bu para kendi idealleri doğrultusunda yazarlara, sinemacılara ayırdığı fondu.

Fakat CIA'nin kuruluşu 1947 ama Hayvan Çiftliği'nin yayınlama tarihi ise 1945... Dolayısıyla kimi yazarlar ve eleştirmenler bunun doğru olmadığı yönünde görüş belirtiyorlar. Ama iddiların ne derece doğru ya da yanlış olduğu anlaşılmış değil.

Hayvan Çiftliği ve 1984 romanları parayla yazıldı iddiası

George Orwell

İDDİLARI GÜÇLENDİREN ROMAN

Öte yandan Hayvan Çiftliğ kitabında sosyalizme ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne (SSCB) çok sert eleştiler yer alıyor.

Zaten kitabın ana konusu da sosyalizme ağır göndermelerdir. Bunu düşündükçe George Orwell'ın CIA'den para aldığı ve kitapları yazdığı iddiasını biraz olsa güçlendiriyor.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

ergul.tosun@ensonhaber.com