Roberto Bolaño'nın yaşamında iz bırakan kitaplar
Özel İçerik

Güney Amerika'nın çok yönlü şairi Roberto Bolaño, 5 Temmuz 2003'te hayatını kaybetti. Usta şair yaşama veda etmeden önce hayatını ve yazım sürecini etkeileyen kitapların listesini paylaşmayı ihmal etmemiş.

İzleri hem çağdaşlarının hem kendinden sonra gelen yazarların üstünde görülebilen Bolaño, belli bir türe oturtulamayacak, her şekil sınırlamayı aşan eserleriyle dünya edebiyatında sarsılmaz bir yer edindi.

BOLANO'NIN SON SÖYLEŞİSİ

Bolaño son söyleşisini, ölmeden kısa bir süre önce, hiç gelmeyecek olan karaciğer naklini beklerken Playboy Meksika için Mónica Maristain’le yapmıştı.

"YAZIN MESLEĞİNİN BAŞINA GELEN İYİ ŞEY"

Maristain, "Uzun zamandır yazın mesleğinin başına gelen en iyi şey" olarak betimlediği Bolaño’yla aileden şiire, edebiyat ödüllerinden kitap çalmaya, dünyanın en güzel kadınından kedi köpeklere, çok çeşitli konularda sohbet etmişti.

Roberto Bolaño'nın yaşamında iz bırakan kitaplar

Roberto Bolaño

"BEŞTEN ÇOK 5000 KİTAP"

Ama elbette laf en çok edebiyat ve yazarlar etrafında dönmüştü. Maristain, yaşamında iz bırakan beş kitabı sorduğunda Bolaño, "Aslında beşten çok 5000 kitap," demiş ve listenin sadece başı olarak sevdiği kitapları sıralamıştı.

İşte o kitaplar...

Don Quijote, Miguel de Cervantes, Moby Dick, Herman Melville, Jorge Luis Borges’in tüm eserleri,Seksek, Julio Cortázar, Alıklar Birliği, John Kennedy Toole, Nadja, André Breton.,Jacques Vaché’nin mektupları,Zincire Vurulmuş Übü, Alfred Jarry,Yaşam: Kullanma Kılavuzu, Georges Perec.

Şato, Franz Kafka, Dava, Franz Kafka,Aforizmalar, G. C. Lichtenberg,Tractatus Logico-Philosophicus, Ludwig Wittgenstein,Morel’in Buluşu, Adolfo Bioy Casares,Satyricon, Petronius Arbiter, Roma Tarihi, Titus Livius.

Ergül Tosun

Kitap sayfası için iletişim:

ergul.tosun@ensonhaber.com