Usta edebiyatçı Ferid Edgü, 86 yaşında
ensonhaber.com

Modern Türk edebiyatının sevilen ismi Ferid Edgü 86 yaşında.

İyi doğdun Ferid Edgü..

Kitapseverler Ferid Edgü'yü Hakkari'de Bir Mevsim kitabıyla hatırlıyor. Zira, bu kitap Ferid Edgü'nün en önemli yapıtlarından biridir. Bugün Ferid Edgü'nün 86'ıncı doğum yılı.

Kutlu olsun...

Yazarın hayatından kesitler...

1936'da İstanbul'da doğan Ferid Edgü, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı eğitimini Paris'te sürdürdü  Acedemie du Feu'de seramik öğrenimi gördü. Sorbonne'da felsefe, Louvre'da sanat tarihi kurslarına katıldı.

Yedek subay öğretmen olarak Hakkari ve Beypazarı'nda askerlikten sonra (1967), bir yıl daha Paris'te kalıp İstanbul'a yerleşti. Man Ajans'ta reklam yazarlığı yaptı. Buradan ayrılıp kendi reklam şirketini kurdu. Öykü yazarlığının yanı sıra, resim eleştirileri ve denemeleriyle ün yaptı.

1977 'den beri Ada Yayınları'nı yönetiyor. Kaynak dergisinde edebiyata adım attı. 1952-1953 yıllarında şiirler yazdı. Ama ilk öyküsü ocak 1954'te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı .

Usta edebiyatçı Ferid Edgü, 86 yaşında

Sayfa: 256

Aynı yıllarda Şairler Yaprağı, Mavi'de gibi dergilerde şiirleri yayınlandı. Daha sonraları Yeni Ufuklar, Vatan Sanat Eki, Mavi, Pazar Postası, Dost'taki öyküleriyle  Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle tanındı.

Usta edebiyatçı Ferid Edgü, 86 yaşında

BİR GEMİDE

Bir Gemide kitabıyla 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı, Ders Notları'yla 1979 TDK (Türk Dil Kurumu) Deneme Ödülü, Eylül'ün Gölgesinde Bir Yazdı adlı seriyle Sedat Simavi 1988 Edebiya Ödülü'nü aldı.

Ayrıca O adlı romanı Hakkari'de Bir Mevsim adıyla ve Onat Kutlar'ın senaryosuyla sinemaya uyarlandı.

iletişim için:

Kitap@ensonhaber.com.tr