Vefatının 57. yılında Ahmet Hamdi Tanpınar’ı saygı ile anıyoruz
Özel İçerik

Ahmet Hamdi Tanpınar

Tanpınar, Cumhuriyet döneminin ilk öğretmenlerindendi. Ancak kelimelere, hele de şiire duyduğu özel ilgi üzerine, “Bursa’da Zaman” şiiri ile tanındı. Şiirle başladığı yolculuğu, hikaye, deneme, roman, makale gibi birçok türe yönelmesiyle zenginleşti.

Ve Şair Tanpınar, 57 yıl önce bugün, hayata veda etti. Onu, saygıyla anıyoruz…

Vefatının 57. yılında Ahmet Hamdi Tanpınar’ı saygı ile anıyoruz

TANPINAR’IN ŞİİRİ

Şiire duyduğu özel ilgiyi harlayan isim, Yahya Kemal Beyatlı idi; Tanpınar’ın şiir zevki de, millet ve tarih üzerine görüşlerinin oluşumu da ondan etkilenmişti. Bu sıralarda lisedeydi ve 1919’da Edebiyat Fakültesi’ne kaydolmaya da yine Yahya Kemal etkisiyle karar vermişti. Yahya Kemal, Cenap Şahabettin, Ömer Ferit Kam, Babanzade Ahmed Naim, Mehmed Fuad Köprülü hocaları arasındaydı…

Tanpınar, Temmuz 1920’de, Celal Sahir Erozan’ın şiir ve hikayelerden toplayarak yayımladığı seriden “Altıncı Kitap”ta, “Musul Akşamları” adını verdiği ilk şiirini yayımladı. Daha sonra da Anadolu Mecmuası, Hayat, Dergah, Varlık, Yeni Türk, Ağaç, Yeditepe gibi birçok dergide şiirlerini yayımlamaya devam etti. Onun için en özeli, Yahya Kemal’in çıkardığı dergi Dergah’ta, 1921-1923 yılları arasında 11 şiirinin yayımlanmış olmasıydı.

Vefatının 57. yılında Ahmet Hamdi Tanpınar’ı saygı ile anıyoruz

İLK VE TEK ŞİİR KİTABI

Tanpınar kendisini en çok tanıtan şiirini yazmıştı: Bursa’da Zaman. İlk olarak 1941’de, Ülke Mecmuasında, “Bursa’da Hülya Saatleri” adıyla yayımlandı.

Ölümüne yakın şiirlerinden seçtiği ve “Şiirler” adını verdiği bir şiir kitabı basıldı. Tanpınar, 37 şiirini seçmişti ve kitaplaşması için seçtiği şiirlerin hepsi hece ölçüsü ile yazılmıştı. Bu, onun ilk ve tek şiir kitabıydı.

Ölümünden sonra ise, İnci Enginün, “Bütün Şiirleri” adlı antolojide Tanpınar’ın 74 şiirini toplamıştı…

Vefatının 57. yılında Ahmet Hamdi Tanpınar’ı saygı ile anıyoruz

TANPINAR ROMANLARI

Tanpınar, “Abdullah Efendi’nin Rüyaları” adını verdiği, öykülerini içeren kitabını 1943’te yayımladı. Bu, onun basılı ilk edebiyat yapıtıydı. Aynı yıl “Yağmur”, “Raks”, “Güller ve Kadehler” gibi birçok şiiri de yayımladı. İlk kez “Bursa’da Hülya Saatleri” adı ile yayımlanan şiiri de, “Bursa’da Zaman” adı ile tekrar basıldı.

İlk romanı “Mahur Beste”ydi; 1944’te, Ülkü Dergisi, romanı tefrika etti. "Cahilsin; okur, öğrenirsin. Gerisin; ilerlersin. Adam yok; yetiştirirsin, günün birinde meydana çıkıverir. Paran yok; kazanırsın. Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur" diyordu Tanpınar romanında…

1948’de ise, Cumhuriyet’te, “Huzur” romanı; 1950’de de, Yeni İstanbul’da, “Sahnenin Dışındakiler” romanı tefrika edildi. Huzur, 1949’da, büyük değişikliklere uğradıktan sonra kitap haline getirildi.

Ünlü romanı “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” de ilk kez 1954’te, Yeni İstanbul Gazetesi tarafından tefrika edildi. 1955’te ise, “Yaz Yağmuru” adını verdiği ikinci hikaye kitabını yayımladı.

Vefatının 57. yılında Ahmet Hamdi Tanpınar’ı saygı ile anıyoruz

BURSA’DA ZAMAN

Bursa’da bir eski cami avlusu,

Küçük şadırvanda şakırdıyan su;

Orhan zamanından kalma bir duvar…

Onunla bir yaşta ihtiyar çınar,

Eliyor dört yana sakin bir günü.

Bir rüyadan arta kalmanın hüzn,

İçinde gülüyor bana derinden.

Yüzlerce çeşmenin serinliğinden

Ovanın yeşili göğün mavisi

Ve mimarîlerin en ilâhisi.

Instagram: biyografivekitap