Klasikleri niçin okumalı
Özel İçerik

klasikleri niçin okumalı

Edebiyata meraklı insanların yolu elbette klasiklerden geçiyor. Peki en sevdiğiniz hangisi ya da klasiklere ne kadar hakimsiniz? Okuduğunuzda hayatınızda neler değişti? Bunları hiç düşünmüş müydünüz?

Klasikler üzerine araştırma yapmak için internette gezinmeye başladığımda elbette beni karşılayanlardan biri Italo Calvino oldu. Italo Calvino, “Klasikleri Niçin Okumalı?” adını verdiği kitabında kendi klasik listesini inceleyerek çıktığı yolda, onlara dair incelemelerini, fikirlerini paylaşıyor ve haliyle benim sorumu bütünüyle cevaplıyordu. Calvino, sadece hikaye değil, aynı zamanda bir deneme yazarı; dünya edebiyat tarihine sadece bir yazar olarak değil, edebiyat üzerine düşünceleriyle de damga vurmuş bir kelime cambazı. Bu kitapta da hayatının farklı döneminde etkisine düştüğü yazar, şair ve bilim insanları ile kült kitaplardan derlemelerle bir inceleme sunuyor.

Klasikleri Niçin Okumalı - Italo Calvino

HANGİ YAZARI NEDEN SEVİYORUZ

Siz bir yazarı edebi yönden hangi özelliğine tutulup okuyorsunuz bilmiyorum, ama Calvino’nun hayatına eşlik etmiş pek çok yazar var ve her birini sevmek için ayrı sebebi. “Klasikleri Niçin Okumalı?” eserinin arka kapağında da bu duruma özellikle değinmiş:

“Öncelikle Stendhal’i severim, çünkü yalnızca onda bireysel ahlaki gerilim, tarihsel gerilim, yaşam atılımı bir bütün oluşturur: Romanın çizgisel gerilimidir bu. Puşkin’i severim, çünkü berraklık, ironi ve ciddilik demektir. Hemingway’i severim, çünkü yalınlık, abartısızlık, mutluluk arzusu, hüzün demektir. Stevenson’u severim, çünkü sanki uçar. Çehov’u seve-rim, çünkü gittiğinden daha öteye gitmez. Conrad’ı severim, çünkü derin sularda seyreder ve batmaz. Tolstoy’u severim, çünkü kimi zaman “hah, şimdi anlıyorum nasıl yaptığını” duygusuna kapılırım, oysa bir şey anladığım yoktur. Manzoni’yi severim, çünkü düne kadar nefret ediyordum. /.../ Gogol’u severim, çünkü açıkça, kötülükle ve ölçüyle çarpıtır. Dostoyevski’yi severim, çünkü tutarlılıkla, öfkeyle ve ölçüsüzce çarpıtır. Balzac’ı severim, çünkü kâhindir. Kafka’yı severim, çünkü gerçekçidir. Maupassant’ı severim, çünkü yüzeyseldir. Mansfield’i severim, çünkü zekidir. Fitzgerald’ı severim, çünkü halinden memnun değildir. Radiguet’yi severim, çünkü gençlik geri gelmez bir daha. Svevo’yu severim, çünkü yaşlanmak da gerekir...”

KLASİK NEDİR

Aslında klasikleri niçin okuyacağımız sorusunun peşine düşmeden önce belki de bunu öğrenmeli: Klasik nedir? Haliyle buradan yola çıkarak da okuyunca kazanacaklarımız yüklenecek bünyemize. Bu soruyu da Calvino’nun, “Klasikleri Niçin Okumalı?” eserinden alıntılarla cevaplamalı o halde…

*

- Bir klasik, söyleyecekleri asla tükenmeyen bir kitaptır.

*

- Klasikler, haklarında asla "okuyorum" sözünü değil, genellikle "yeniden okuyorum" sözünü işittiğimiz kitaplardır.

*

- Okumuş ve sevmiş olanlar için zenginlik anlamına gelen; ama zevkine varabileceği daha iyi koşullarda ilk kez okuma şansını bulanlar için de o denli zenginlik demek olan kitaplara klasik denir

Klasikleri Niçin Okumalı - Italo Calvino

- Klasikler, gerek unutulmazlıklarıyla varlıklarını duyurduklarında, gerek kolektif ya da bireysel bilinçdışı kılığına bürünüp belleğin katmanları arasında gizlendiklerinde, özel bir etki gösteren kitaplardır.

*

- Bir klasiği her yeniden okuma, ilk okuma gibi bir keşif okumasıdır.

*

- Bir klasiği her ilk okuma, aslında bir yeniden okumadır.

Klasikleri Niçin Okumalı - Italo Calvino

- Klasikler, bizim okumamızdan önceki okumaların izini üzerlerinde taşıyarak ve geçtikleri kültür ya da kültürlerde (ya da daha yalın bir dille, dil ya da görenekte) bıraktıkları izi peşlerinden sürükleyerek bize ulaşan kitaplardır.

*

- Bir klasik, sürekli olarak kendisi hakkında bir eleştirel söylemler bütününü tahrik eden, ama hep onları silkeleyip üzerinden atan yapıttır.

*

- Klasikler, haklarında duyduklarımızla ne kadar bildiğimize inanıyorsak, gerçekten okuduğumuzda o kadar yeni, beklenmedik, benzersiz bulduğumuz kitaplardır.

Klasikleri Niçin Okumalı - Italo Calvino

- Eski çağların tılsımları gibi, evrenin eşdeğeri biçimini alan bir kitaba klasik denir.

*

- Güncelliği arka plandaki gürültü konumuna atma eğilimi gösteren; ama aynı zamanda bu arka plandaki gürültü olmadan yapamayan şey, klasiktir.

*

- En uyumsuz güncelliğin egemen olduğu yerde bile, arka plandaki gürültü gibi varlığını sürdüren şey, klasiktir.

Klasikleri Niçin Okumalı - Italo Calvino

Klasikleri Niçin Okumalı

Italo Calvino

Yapı Kredi Yay.

S.: 292

Kitabı satın almak için tıklayınız: idefix

*

Instagram: biyografivekitap