Knidos Antik Kenti'nde restorasyon devam ediyor

saddas

Muğla Datça'daki 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti'nin görkemli yapılarından tiyatro ve kilisenin restorasyon çalışmaları ile ayağa kaldırılması amacıyla yürütülen kazıların bu yılki bölümü başladı.

Astronomi ve matematik bilimci Eudoksus, doktor Euryphon, ressam Polygnotos ve dünyanın 7 harikasından biri olarak gösterilen İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos'un yaşamına tanıklık ettiği rivayet edilen Knidos Antik Kenti, Ege ile Akdeniz'in birleştiği yerde özel bir konuma sahip.

Doktor Euryphon ve öğrencilerinin zamanın ikinci büyük tıp okulunu Knidos'ta kurdukları belirtiliyor.

GÜNEŞ SAATİ YERİNDE

Eudoksus'un geliştirdiği ve dönemin büyük buluşu olan güneş saati ise antik kentteki yerini halen koruyor.

Knidos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı, kentte uzun süre ara verilen kazılara 2013'te yeniden başladıklarını söyledi.

Doksanaltı, projenin toplam bütçesinin ise 941 bin lira olduğunu kaydetti. Aradan geçen yüzyıllara rağmen doğal konumu ve yapılarıyla Knidos'un halen gösterişi ve ihtişamını koruduğuna dikkati çeken Doksanaltı, şöyle konuştu, "Girişini koruyan ve iyi durumda günümüze ulaşan yuvarlak ve dörtgen kuleleriyle Knidos'un ünlü limanları halen işlevlerini sürdürüyor."