Kolesterole ne iyi gelir?
ensonhaber.com

kolesterol

Kolesterol aslında; kanda bulunan ve hayvansal gıdalardan alınan bir maddedir. Halk arasında kolesterolüm var denildiğinde ise anlatılmak istenen bu değerin yükselmesi ve buna bağlı olarak damarların tıkanması durumudur.

Peki kolesterolümüzün yükselmemesi için ne yapmalı hepsi bu yazıda;

- Trans yağlar yerine, bitkisel yağlar tercih edin.

- Yeşil ve siyah zeytin yiyin

- Lahana ve karnabahar yiyin

- Yeşil yapraklı sebzeler ve domastes tüketin

- Avakado, kuru erik, ceviz, incir, karpuz tüketin

KOLESTEROLE İYİ GELEN BESİNLER

1- CEVİZ: Ceviz birçok organımız ve hastalıklar için iyi gelen şifalı bitkilerden biridir. Cevizin kötü kolesterolü (LDL) düşürücü etkisi de faydaları arasındadır. Ceviz kanın vücudumuzda dolaşımının aracı olan damarlarımıza çok büyük fayda sağlar. Akşamdan birdak suyun içine konulan 5-6 ceviz kurusunun suyunun ertesi sabah içilmesi ve cevizlerinin de yenilmesi kolesterol tedavisi için bitkisel tıp uzmanlarınca önerilmektedir.

2- YULAF: Yulaf ezmesi ve yulaf kepeği de kolesterol rahatsızlığı için iyi geldiği bilinen bitkiler arasındadır. Düzenli olarak yulaf ezmesi yada yulaf kepeği tüketmek; iyi kolesterolümüzün (HDL) yükselmesine buna karşılık kötü kolesterolün de düşmesine neden olacaktır. Dolayısıyla da kolesterolümüzün dengelenmesi sağlanacaktır.

3- FINDIK: Hepimiz hatırlarız "her gün bir avuç fındık" sloganıyla çok ciddi bir kampanya yapılmış ve de fındığın vücudumuza faydaları tek tek sıralanmıştı. Evet fındık da tıpkı ceviz gibi etki göstererek kolesterolümüzün dengelenmesinde yarar sağlar. Ülkemizde son yıllarda kullanımı yaygınlık kazanan fındık yağları da kolesterolümüzün dengeli devam etmesi için fayda sağlamaktadır. Unutmayın her gün bir avuç fındık kolesterolümüze de iyi gelir. 

4- BALIK: Boşuna denmemiştir "denizden babam çıksa yerim" lafı. Evet kolesterol dengemizi korumak için balık tüketimi çok ama çok önemli bir unsur olarak önümüze çıkmaktadır. Başta somon balığı, göl alabalığı, sardalya ve orkinos türü balıklar olmak üzere birçok balık türü kolesterol rahatsızlığınaa iyi gelir. Yüksek oranda omega 3 içeren balıklar genel olarak vücudumuz için de oldukça yararlıdır. Haftada en az iki-üç kez balık yemek gerekir.

5- SEBZELER: Kimileri buna otçul beslenme de diyebilir lakin çok ama çok sağlıklı bir beslenme türüdür sebze ile beslenmek. Uzmanlar yenilen tüm et, balık vs gibi gıda ürünlerinin yanında mutlaka bolca bitki tüketmemizi de önerirler. Bol olarak, roka, marul, kıvırcık, maydanoz, taze nane, soğan, kara lahana ve mevsimiyse domatesle desteklenen çok az yağlı salatalar yediğimiz et ya da balıklarda bulunabilecek kimi zararlı unsurları tolere etmekte ve vücudumuzu koruma altına almaktadırlar. Dolayısıyla düzenli olarak sebze ve meyve tüketin. Sebzeler ve meyveler kalbinizi de korur. Bademin de büyük faydası vardır. Badem tüketin. Yer fıstığı, çam fıstığı gibi kuruyemişler de hem kolesterolü düşürür hem de kalbi korur. Brüksel lahanası oldukça büyük fayda sağlar. Elma da düzenleyici etki yapar. Üzüm de elma gibi oldukça etkilidir. Tüketmekte fayda vardır. Yeşil çay birçok rahatsızlığa iyi geldiği ve birçok hastalığa karşı koruma sağladığı gibi kolesterolü de düşürür. Aynı zamanda siyah çayın da benzer etkisi vardır. Soya fasulyesi de bu rahatsızlık için oldukça faydalıdır. Düşürücü etki için domates tüketmekte yarar vardır. Enginar tüketilmesi fayda sağlar. Atkuyruğu namı diğer kırkkilit otu bitkisi de kolesterol için oldukça yararlı bir bitkidir. Limon, mandalina ve portakal gibi C vitamini içeriği yüksek olan bitkilerde mutlaka tüketilmelidir. Soğan ve sarımsak birçok hastalığa karşı koruma sağladığı gibi bu rahatsızlık için de fayda sağlar. Sofralarınızdan soğan ve sarımsağı asla eksik etmeyin. Özellikle zencefilin faydası büyüktür. Hazırlanan zencefil çayı bu rahatsızlık için oldukça etkilidir. Avokado, muz, kivi, mango, armut ve şeftali tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Et ve tavuğu ızgara yada haşlanmış olarak tüketmenizde yarar var. Patlıcan ve havuç bu rahatsızlık için oldukça büyük fayda sağlar. Doğal meyve suları tüketilebilir. Ancak meyve sularının kana hızlı karışarak şekerimizi yükselteceği uyarısını da yapmayı ihmal etmeyelim..

KOLESTEROLÜ YÜKSELTEN BESİNLER NELERDİR?

Aslında halkımızın hemen hemen çoğunluğu aşırı yağlı besinleri kullanmanın kolesterol denen rahatsızlığı tetiklediğini bilmektedirler. Özellikle HDL isimli iyi kolesterol maalesef ki genetik yapımıza bağlı olarak yurdumuz insanında oldukça düşüktür. Bu sebeple yağlı peynir, süt yada yoğurttan kaçınmaya çalışmalıyız. Ya da çok fazla tüketmemeye özen göstermeliyiz. Fazla yağlı olan peynir, süt yada yoğurtlar kolesterolün yükselmesine sebep olur. Margarin tüketmemeye çalışın. Margarin yerine orjinal tereyağı ya da özellikle zeytinyağı tüketin. Zeytinyağı sağlıklı yaşamaya yardım eder. Ayrıca zeytinyağının yanı sıra yukarıda da aktardığımız üzere fındık yağı, kanola yağı, mısır yağı ve susam yağı da tüketebilirsiniz. Et yiyeceğiniz zaman yağsız et tercih edin. Evet kabul ediyoruz belki en lezzetli yeridir ama tavuğun deri kısmını yemekten kaçının. Sosis, salam ve jambon gibi aşırı yağlı gıdalar tüketmemeye özen gösterin. Yumurta sarısı da eğer kolesterolünüz var ise oldukça kontrollü tüketmeniz ya da tüketmemeniz gereken besinler arasındadır. Patates, kabak, patlıcan gibi her türlü kızartma çeşitlerini tüketmemelisiniz. Aşırı şeker tüketiminden kaçınmalısınız. Çok fazla tatlı yiyecekler yememelisiniz. Alkol ve sigara kullanmamalısınız. Mozarella peyniri gibi yağlı peynir türlerinden uzak durmalısınız. Kısacası sıkıcı ama maalesef sağlıklı bir hayat için bunlara dikkat etmelisiniz..