Konut kredisi alacaklara kötü haber

kredi

7 Haziran genel seçimleri sonrasında ortaya çıkan siyasi istikrarsızlık ortamı, artan terör saldırıları ve Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımı sinyali ile Asya borsalarındaki Çin etkili sarsılma sonrasında dolar ve euronun Türk Lirası karşısında rekor üstüne rekor kırması, seçim öncesinde 0.90 oranında seyreden banka faiz oranlarında adım adım yükselmeler meydana gelmesine neden oldu.

3 AYDA UÇUŞA GEÇTİ

Seçim öncesi durağan seyreden faizler, seçim sonrası oldukça hareketlendi. Piyasalarda yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle bankalar, yılın ilk 6 ayında yüzde 0,90 seviyesinden kullanılabilen ticari kredi faizlerini yüzde 1,40’a kadar yükseltti. Bir dönem yüzde 0,70’in altına gerileyen konut kredileri yüzde 1,20’ye kadar çekilirken, nisan ayında yüzde 1,10’lardan alınabilen ihtiyaç kredilerinde oranlar yüzde 1,40’ı geçti. Taşıt kredileri de yükselişten nasibini aldı. Seçim öncesi 1.05 seyreden taşıt kredileri 1.40 seviyelerini geçti.

16 BİN LİRA EK KÜLFET

Vatandaşın taşıt kredisi ile birlikte son yıllarda fazla rağbet gösterdiği konut kredilerinde de durum değişmedi. Konut kredilerinde ise artık taban yüzde 1.05-1.10 düzeyinde bulunurken oranların yüzde 1.30’lara doğru yöneldi. 10 yıl vadeli 100 bin lira konut kredisi kullananların geri ödenecek tutarı 181 bin lirayı buldu. 4 ay önce geri ödenecek miktar 165 bin liraydı. Taşıt kredilerinde ise 3 yıl vadeli kullanılan 50 bin liranın geri ödemesi 3 bin lira arttı. Faiz artışlarının dolar, istikrarsızlık ve terör olaylarına bağlı olarak artmaya devam etmesi durumunda sektörlerin etkilenmesi bekleniyor. Konut ve taşıt kredilerindeki faiz artışı, vatandaşa kullandığı 10 yıl vadeli 100 bin liralık kredide 16 bin lira ek külfet getirirken, artışın sürmesi durumunda kredi kullanımının düşeceği, inşaat ve otomotiv sektörünün olumsuz etkileneceği belirtliyor.