Konut kredisiyle ev almanın avantajları

ev

Bazı insanlar kredi kullanmaktan çekinirler. Ev gibi ederi büyük bir satın almada bile bankaya borçlanmak istemezler. Herkesin kendine göre haklı gerekçeleri olabilir. Konut kredileri uzun vadeye dayalı ödeme olmaları dolayısıyla cazip görünmekle birlikte bunların da bir maliyeti olduğunu unutmamak gerekir. Ancak ev satın alacaksanız ve hesabınıza da dikkat eden biriyseniz, konut kredisi kullanarak ev satın almanın çok da avantajlı olabilir. İşte madde madde konutu kredi ile almanın avantajları…

ÖDEMELER SABİT

Öncelikle konut kredisinin en önemli avantajı, ödemelerin sabit olmasıdır. Yani bu yıl da, 10 yıl sonra da aynı kredi taksitini ödüyor olacaksınız. Bu hem önünüzü görmeniz açısından önemli hem de enflasyon ve ev fiyatlarının artışı karşısında avantajlı bir durum. Genelde konut kredisi kullananlar 3-5 yıl sonra rahatladıklarını ve artık ödemelerin onlara zor gelmediğini söyler.

KİRA YERİNE KREDİ TAKSİTİ

Özellikle kirada oturanlar için konut kredisi kullanmak oldukça avantajlı. Çünkü kira yerine belki biraz daha sıkışıp konut kredisi taksiti ödeyebilirsiniz. Üstelik kiranız her yıl enflasyon oranında artarken, konut kredisi taksitiniz ise sabit kalacaktır. Bugün 1.400 TL dolayında kira ödüyorsanız kiranız 5 yıl sonra 2.000 TL’yi geçer. Oysaki 120 ay vadeli 100.000 TL kredi çeken bir kişinin bugünün faiz oranıyla ödemeleri 1.400 TL dolayında sabit kalır.

UZUN VADEDE ÖDEME AVANTAJI

Konut kredisiyle ev satın almanın bir diğer avantajı da borcunuzu uzun vadeye yaymak. Yakın çevrenizden bile 10 yılda geri ödeyeceğim dediğinizde kimse size borç vermek istemez. Oysaki konut kredisinde borcunuzun vadesini yayarak ödeme kolaylığı sağlayabilirsiniz. Bazı bankalar 15 ya da 20 yıl vadeli bile kredi veriyor.

RİSKLİ EV ALMA İHTİMALİ DÜŞÜK

İsterseniz bitmiş, isterseniz de inşası devam eden bir ev satın aldığınızda banka devreye girdiği için riskiniz neredeyse sıfırlanır. Şöyle ki satın alacağınız evi önce bankanın eksperi gider inceler. Eksper onay verirse o evi satın alabilirsiniz. Eksper riskli ve sorunlu bir eve onay vermez. Proje halinde ya da inşaatı devam eden bir ev satın alacaksanız da anlaşmalı banka varsa bu sizin için avantaj. Çünkü yasaya göre banka da konutu yapan firma kadar sorumlu olacaktır. Eğer projenin banka onaylı kredi verme ihtimali yoksa uzak durun.

DÜŞÜK FAİZ FIRSATI

Konut kredileri uzun vadeli olmasına rağmen düşük faiz imkanıyla dikkat çeker. Çünkü ortada ederi yüksek bir mal vardır ve banka buna ipotek koydurduğu için riski düşüktür. Bu yüzden 10 yıl ve üzeri vadelerde bile düşük faiz fırsatı sunar.

YENİDEN YAPILANDIRMA

Konut kredisinin bir başka avantajı da faizlerin düştüğü dönemlerde ya da elinize para geçti bir miktar daha kredinizin borcundan düşürmek istediğiniz dönemlerde, yeniden yapılandırma fırsatı sunmuş olmasıdır.