Kadıköy'de rantsal dönüşümle ağaç katliamı

İstanbul'da konut fiyatlarının en yüksek olduğu yerlerden biri olan Bağdat Caddesi'nde kentsel dönüşüm hızla devam ederken, buradaki çalışmalar gayrimenkul sahiplerinin iştahını kabartıyor.

GEZİCİLER RANT İÇİN AĞAÇ KESİYOR

Gezi olaylarındaki ağaç sökülmesine en çok karşı çıkan bölgelerden biri de Kadıköy sakinleriydi. Şimdi aynı Kadıköylüler, rantsal dönüşümden oluşacak yüzde 25'lik gelir artışı için, kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce hızlanmasını istiyor, bu yüzden kendi evlerinin önündeki ağaçların kesilmesine ses çıkarmıyor.

Kadıköy'de rantsal dönüşümle ağaç katliamı

DEVLET RANT VERGİSİ ALACAK

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan ve başlangıç olarak 14 Ocak 2015 tarihi belirlenen “rant vergisi’ nin oranları henüz netleşmedi ancak, “konuta zam olarak yansıyacağı” şimdiden netleşti. Rant vergisi ile değer artışından elde edilen gelirin en az yüzde 50’si kamuya geçecek.

Kadıköy'de rantsal dönüşümle ağaç katliamı

Proje geliştirici şirketlerin patronlarına göre yüzde 50’nin üzerindeki rant vergisi sadece İstanbul merkezinde uygulanabilir. Şehir dışındaki alanlardaki ‘müteahhiti kurtarmayacağı’ için imar artışlarının dışında kalacağını ifade eden yetkililer, emsal artışı nedeniyle alınacak rant vergisinin arsa fiyatlarını da yükselteceğine dikkat çektiler.

Kadıköy'de rantsal dönüşümle ağaç katliamı

RANT VERGİSİNİ KONUT ALANA YÜKLEYELİM KURNAZLIĞI

“Maliyetlerimizin yüzde 50’si arsa ise, emsal de arttıysa, emsal artışı yoluyla bizdeki maliyet artışı yüzde 25’lik oranı bulur. Bunu da fiyatlara yüzde 10 ile 25 arasında yansıtırız” diyen sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde oranların netlik kazanması ile resmin daha net görüneceğini dile getiriyor.

Kadıköy'de rantsal dönüşümle ağaç katliamı

Sektör oyuncularına göre imar artışında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da “Bas parayı, kötü bir şey yap” anlayışının yerleşmesi. Bu anlamda başta İstanbul olmak üzere şehrin siluetini bozan imar artışlarına kesinlikle izin verilmemesi gerektiği de ısrarla altı çizilen bir nokta.