Kot pantolonlarının üretim süreci

İlk kot pantolonlar, altın madencileri için dikildi.

1850'li yıllarda Levi Strauss adında Kaliforniyalı bir manifaturacı, madenciler için sağlam pamuklu kot kumaşından yapılmış iş pantolonlarından çokça depolamıştı.

Gerçek kot pantolonlar 1873 yılında Strauss ile terzi Jacob Davis iş ortağı olunca doğdu.

Davis, iş pantolonlarını metal perçinlerle sağlamlaştırma yöntemini icat etmişti.

Hasar uğramış sıralar ve eyerlerle ilgili şikayetlerin sonucunda, arka ceplerin üzerindeki perçinler kaldırıldı. Bu değişiklik dışında şimdiki kot pantolonlar 130 yıl öncekilerin neredeyse aynısıdır.

Kot pantolonlarının üretim süreci

NASIL YAPILIR

* Pamuk balyaları işlenir ve büyük iplik makaraları haline getirilir. Bu iplikteki birden çok çivitmavisi boya teknesine girerek boyanır. Daha sonra iplikler kurutulur ve apre denilen nişastalı bir sıvıyla kaplanır. Böylece daha sağlam ve sert olurlar.

* Büyük otomatik dokuma tezgahları, mavi ve beyaz ip kullanarak kot kumaşını dokur. Kot kumaşı mavi gözükür, çünkü kumaşın dış tarafında mavi iplikler beyaz ipliklerin dörtte üçünü örter. Dokuma işleminden sonra kumaş fırçalanır ve sonradan çelip küçülmesin diye önceden çektirilir.

Kot pantolonlarının üretim süreci

* Kesme makineleri her kot pantolon için 10-15 kalıp kumaş parçası kerser. Kalıplar pantolonun önceden yapılmış tasarımına göre çıkarılır. Bu makineler üst üste konmuş 100 kumaş kalınlığında bir yığını kesebilir.

* Bir montaj hattı üzerinde dikiş makinesi teknisyenleri kumaş parçalarını dikerek birleştirir. Başka işçiler fermuarları, düğmeleri, perçinleri ve etiketleri ekler ve pantolonların kenarlarını dikerler.