Bülent Yıldırım ve Fırat Aydınus'un FIFA kokartı alındı

Bülent Yıldırım ve Fırat Aydınus'un FIFA kokartı alındı

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, 2015'te FIFA listesinde yer alan hakemleri açıkladı.

Basın toplantısında konuşan UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve Türkiye Sorumlusu Jaap Uilenberg, Bülent Yıldırım ve Fırat Aydınus ile ilgili olarak "UEFA Hakem Komitesi YoYo testini geçemeyen hakemlere elit kategori ve birinci kategoride yer vermeme kararı aldı. Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım YoYo testinde sıkıntı yaşadılar ve bu hakemler UEFA 2. Kategorisi için fazla iyiler. Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım çok iyi hakemler. Gereklilikleri yerine getiremedikleri için listede yoklar." dedi.

"40 YIL BEKLEMEMELİYİZ"

Jaap Uilenberg ayrıca "Geleceği düşünmeliyiz. C. Çakır'ın elit hakem olmasının kaç sene aldığını sizler de iyi biliyorsunuz.Sadece hakemlik yeteneği ve genç olması yetmez. Hakemin çok iyi seviyede İngilizce bilmesi gerekmektedir. Genç hakemlerin hazırlanması için çalıştık. MHK ile yaptığımız çalışmalarla Ali Palabıyık'ı aday hakem olarak hazırladık. FIFA listesi demek ülkenin en iyi 7 hakemi demek değildir. Aday genç hakemler de bu listede yer almaktadır. Yeni yaklaşım budur. Geleceğe bakmamız lazım. Kolay olan günü kutlamak, başarıyı kutlamak ama bir Dünya Kupası katılımı için 40 yıl daha beklenmemeli." şeklinde konuştu.

"YO YO TESTİ TÜRKİYE'DE GEÇERLİ DEĞİL"

Zekeriya Alp, FIFA tarafından uygulanan teslt ilgili olarak "YoYo testini koşamayan Türkiye'de neden görev aldığına dair sorular var. YoYo testi Türkiye'de geçerli değil. Ancak Türkiye'de YoYo testini hayata geçirmek için çalışmalarımız var." ifadelerini kullandı.

FIFA 2015 Listesine Giren Hakemler:

Cüneyt Çakır

Hüseyin Göcek

Halis Özkahya

Tolga Özkalfa

Barış Şimşek

Mete Kalkavan

Ali Palabıyık

YO YO TESTİ NEDİR?

UEFA'nın Antalya'da üst seviye hakemlere uyguladığı “Yo-Yo Intermittent Recovery Test” iki ayrı kategoride gerçekleştiriliyor.

Başlangıç seviyesi-1 ve gelişmiş seviye-2.

Testin yapılabilmesi için “Team Beep Test” yazılımı gereklidir.

Yo Yo testini amacı: Test, özellikle futbol, basketbol, hentbol, tenis ve benzerleri sporlarda sporcuların kişisel güçlerinin, belirlenmiş mesafeleri, belirlenmiş sürelerde tekrarlarla geçmeleri ile ölçülmesidir.

Bülent Yıldırım ve Fırat Aydınus'un FIFA kokartı alındı

Usul: Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi 3 sıra koni sıralanır. Şeritler arası mesafe, koşular için 20 metre, dinlenme için 5 metredir. Denek (Hakem) orta sıranın arkasından cd den gelen komutla 20 metre mesafeyi koşmaya başlar. Denek son sıradaki koninin etrafından cd'den gelen bip sesiyle geri dönerek çıkış noktasına gelir. Deneklerin sonraki her 20 metrelik gidiş dönüşe başlamadan önce 10 saniye aktif dinlenme zamanları vardır. Aktif dinlenme esnasında denekler üçüncü koninin etrafında yürüyerek veya joggin yaparak çıkış noktasına tekrar gelmek zorundadırlar. Test süresince belli aralıklarla gidiş dönüş hızı artırılır. Bu artrımlarla test devam ederken, eğer denek istenilen zamanda gidiş dönüşü tamamlayamazsa bir ihtar alır. İkinci başarızılığında testen çıkarılır.

Skor: Deneğin aldığı skor, testi yapamadığı ana kadar, elde ettiği mesafe ile ölçülür. UEFA'nın değerlendirme tablosu aşağıda olduğu gibidir.

UEFA üst seviye hakem Yo-Yo testi değerlendirme tablosu:

DEĞERLENDİRME Çok zayıf Zayıf İyi Çok iyi Mükemmel Hız 15:7-16:6 16:7-17:6 17:7-18:6 18:7-19:6 19:7-20:6 Mesafe >1040 >1360 >1680 >2000 >2320 Gidiş-dönüş >26 >34 >42 >50 >58