Kullanılıp yere atılan maske ve eldivenlerdeki tehlike
DHA

Koronavirüs salgınının ardından sağlık kurumları ve uzmanlar hijyen çağrısı yaptı ve vatandaşlara maske ile eldiven kullanmalarını önerdi.

Salgından korunmak isteyen birçok vatandaş da önlem amaçlı maske ve eldiven kullanmaya başladı.

KULLANILMIŞ MASKE VE ELDİVENLER SOKAĞA ATILIYOR

Kullanılmış birçok maske ve eldivenin sokaklara, en çok toplu taşıma araçlarının bulunduğu duraklara atılması, dikkat çekti.

Kullanılıp yere atılan maske ve eldivenlerdeki tehlike

HİJYEN AÇISINDAN OLDUKÇA TEHLİKELİ

Bu malzemelerin yere atılmış olduğu görülürken, atık olan bu ürünler koronavirüs salgınının olduğu bir dönemde hijyen açısından da tehlike yaratıyor.

Kullanılıp yere atılan maske ve eldivenlerdeki tehlike

"MÜMKÜNSE ELDİVEN KULLANMAYIN"

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil şunları söyledi:

"Öncelikle şunu söyleyeyim, eldiven kullanımını aslında önermiyoruz. Çünkü eldiven, kullananlara bir güven duygusu veriyor. Eldivenle bir yerlere dokunduktan sonra elinize, yüzünüze, gözünüze dokunduğunuzda; eğer eldivenle dokunduğunuz yerde sizi hastalandıracak kadar virüs partikülleri varsa onları direkt alıyorsunuz. O eldivenler de dışarıya atılıyor. Bu yüzden mümkünse eldiven kullanmayın." dedi.

Kullanılıp yere atılan maske ve eldivenlerdeki tehlike

"MASKEYİ ATARKEN YANLARINDAN KAPATIN"

Dr. Pınar Çıragil maske kullanımı hakkında da konuşarak, "Cerrahi maskeleri de sadece kronik hastalığı olan hastalar, kapalı yerlere girerken kullanabilirler. Maskenin üzerine elinizi dokundurup başka bir yere de elinizi dokundurursanız, aynı şekilde kontaminasyon riski var. Maskeyi çıkarırken iplerinden çıkarıp, atarken de mümkünse yanlarından kapatın. Dışarı çıkarken maske kullanıyorlarsa yanlarında bir poşet taşısınlar ve çıkartınca onun içine koysunlar ya da hastaneden çıkıyorlarsa hastane çıkışlarında mutlaka tıbbi atık kutuları bulunuyor, o tıbbi atık kutularına atmalarını öneriyoruz. " dedi.

Kullanılıp yere atılan maske ve eldivenlerdeki tehlike

"KESİNLİKLE KAPALI ÇÖP KUTULARINA ATALIM"

Dr. Çıragil, yere atılan maske ve eldivenlerin üzerinde yeterli virüs yükü varsa tutan kişiyi hasta edebileceğini söyleyerek, "Kesinlikle kapalı çöp kutularına atalım. Ortalıktaki bu görüntü toplum sağlığını korumak açısından çok ciddi risk olacaktır" dedi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)