Kürdistan çıkışı Meclis'te tansiyonu yükseltti

Kürdistan çıkışı Meclis'te tansiyonu yükseltti

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. İlk kez birleşimi yöneten Aydın, 26. Dönem'in Türkiye'ye, millete ve demokrasiye hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Genel Kurul'daki ilk oturum oldukça gergin geçti. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın başlattığı gerginlik HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın "Kürdistan" sözüyle iyice tırmandı.

KÜRDİSTAN DİYEN HDP'LİYE UYARI

Bölgedeki son durumu anlattığı kürsü konuşmasında, “Son birkaç aydır Kürdistan'da on sekiz yerde il ve ilçeler olmak üzere” diyen Ayşe Acar Başaran, AK Partili vekillerin sert tepkisiyle karşılaştı.

AK Partililer Başaran’a “Siz hangi ülkedesiniz”, “ Öyle bir yer mi var” diye laf atarken AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, “Kürdistan deme hakkı yok burada. O şekilde söylenemez” diye itiraz etti. Oturumu yöneten Ahmet Aydın, iç tüzük hatırlatması yaptığı Başaran’a, “67'nci maddeye göre ülkenin belli bir bölgesini farklı bir nitelendirme yapmak suretiyle bir kısmı yaralayacak sözler de kullanmamanızı özellikle istirham ederim” diye uyardı.

"MESELE HENDEK DEĞİL"

Devamında AK Partili Hakan Çavuşoğlu ve HDP'li Başaran arasındaki atışmalar tutanaklara yansırken, Başaran'ın "hendek" çıkışı dikkat çekti:

HAKAN ÇAVUŞOĞLU (Bursa) - Kürtlere zulmediyorsunuz!

AYŞE ACAR BAŞARAN (Devamla) - Türk'sen övün, değilsen itaat et midir? Bu mudur hendeklere karşı verilen mücadele?

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Sayın Başkan, bu ortamda böyle bir oturum olmaz. Eğer varsa bir cevabı kürsüye çıkar verir.

AYŞE ACAR BAŞARAN (Devamla) - Bu mesele hendek değildi. Bunu, sizler de, bire bir hepiniz biliyorsunuz.

FOTOĞRAF: HDP'li Başaran'ın "mesele hendek değildi" dediği an objektiflere böyle yansıdı.Kürdistan çıkışı Meclis'te tansiyonu yükseltti

BAŞKAN - Arkadaşlar, hatibi dinleyelim, daha sonra sözü olan cevap verebilir.

HARUN KARACA (İstanbul) - Mecbur muyuz saçma sapan sözleri dinlemeye!