Macron Avrupa'yı yeniden şekillendirmeye çalışıyor
ensonhaber.com

Macron AB'nin, vatandaşlarını daha fazla koruması gerektiğini söylüyor.

Fransız lider bu hafta üç günlük orta ve batı Avrupa turuna başlayacak. Bu gezide (Avrupa Birliği'ne üye olan ve vatandaşı olduğu devlet haricinde) "yurtdışında çalışan" işçiler hakkında işgücü kurallarını sıkılaştırmak için destek toplamaya çalışacak.

Macron Avrupa'yı yeniden şekillendirmeye çalışıyor

FRANSA AB'DEKİ KONUMUNU GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR

Bu AB içindeki doğu-batı anlaşmazlığını derinleştiren hassas bir mesele. Fransa'nın Avrupa liderliğini güçlendirmek isteyen Macron, bu gezisinden sonra Almanya, İspanya ve İtalya liderlerini ülkesinde ağırlayacak ve euro bölgesi reformları, savunma işbirliği ve göç konularına odaklanacak görüşmeler yapacak.

Fransa, orta ve doğu Avrupa ülkelerinin, ucuz işçileriyle "sosyal damping" yaparak haksız bir avantaj sağladığından şikayet ediyor ve düşük ücretli işçilerin diğer ülkelerde çalışmalarının, yerel istihdama ve yüksek ücret veren AB ülkelerindeki iş güvencelerine zarar verdiğini savunuyor.

Diğer AB ülkelerinde çoğunlukla nakliye ve inşaat sektörlerinde çalışan bu işçiler, AB işgücünün yüzde birinden azını oluşturuyor ve bu durum yoksul doğu ve zengin batı arasındaki bölünmeyi derinleştiriyor.