Maden işçileri: Artık bizi insan yerine koyuyorlar

Maden işçileri: Artık bizi insan yerine koyuyorlar

Milliyet gazetesinden Damla Yur'un haberine göre; Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciası madenlerdeki şartları değiştirdi. Facianın ardından korkuyla yerin altına inen madenciler, artık ‘insan gibi muamele' gördüklerini söylüyor.

"AMİRLER BİZİM ELİMİZİ DAHİ SIKIYOR"

Bölgenin en büyük madeninde çalışan maden işçisi A.K., "Amirler şimdi bize moral veriyor. İşe başlamadan önce ‘Haydi kolay gelsin' diyerek elimizi dahi sıkıyor" derken bir başka bir maden işçisi Y.D. ise “Yeni gaz maskesi siparişi vermişler” diyor.

"DAHA FAZLA ÜRETİM DİYORLARDI ŞİMDİ ACELE ETMEYİN DİYORLAR"

İşçilerden A.K. ise facia sonrası kendi madenlerinde önlemler alındığını ama en büyük yeniliğin ise vardiya sorumlularının ve amirlerinin davranışlarında yaşandığını söylüyor. Tatil günü olan 19 Mayıs'ta da çalışmalarının istendiğini anlatan K., "Ama zorla değil isteyenler gitti. Ben gitmedim. Salıdan beri madene gidiyorum. Bu faciadan önce ‘Daha fazla üretim' diye baskı görüyorduk. Şimdi ‘Acele etmeyin' diye bir destek görüyoruz. Ve üretim arttı. Demek ki amir baskı kurunca değil, işçi insan gibi muamele görünce üretim artıyormuş. Amirler şimdi bize moral veriyor. İşe başlamadan önce ‘Haydi kolay gelsin' diyerek elimizi dahi sıkıyor. Olan ölenlere oldu" diye konuşuyor.Maden işçileri: Artık bizi insan yerine koyuyorlar

"KEŞKE DEVLET MADENİNDE ÇALIŞSAK"

Özel şirketlere ait madenlerde çalışan işçiler, devlete ait madenleri daha güvenli buluyor. Servis bekleyenlerden usta Y.D. madende özelleştirme istemediklerini belirterek, “Firmaların işçiymiş, güvenliğiymiş umurunda değil. Bu maden de eskiden devletindi. Emin olun devletin olmaya devam etseydi, böyle bir şey olmazdı. Keşke devlet madeninde çalışsak” diyor.