Madenciler için özel asgari ücret uygulaması geliyor

Madenciler için özel asgari ücret uygulaması geliyor

Soma'daki kaza sonrası gündeme gelen maden işçilerinin durumu tekrardan masaya yatırılıyor ve sadece maden çalışanlarına özel bir dizi düzenleme hayata geçiriliyor. Hayata geçirilen düzenlemeler madencilerin hem hayatını kolaylaştıracak hem de güven altına almış olacak. Ancak henüz dile getirilmeyen bir öneri ise gündeme geldiğinde kamuoyunda tepki çeken madenci maaşları konusunda bir ilk içeriyor. Yapılacak düzenlemelerle ilgili müjdeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde katıldığı Türkiye Şoförler Odası Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmasında tek tek açıkladı.

900 GÜN ŞARTI KALKIYOR

Erdoğan'ın dile getirdiği çalışma kapsamında; Soma'da hayatını kaybeden 301 işçiden 67'sinin 900 günlük sigortalı olma şartını yerine getirmediği için ailelerinin ölüm aylığı alamaması üzerine bu şart kaldırıldı ve maden işçilerinin bir gün dahi sigortalı çalışmış olması halinde bu maaştan yararlanabilmesinin önü açıldı. Ayrıca düzenleme kapsamında vefat eden madencilerin prim borçları da siliniyor ve aileleri için muhtaçlık şartı da kaldırılıyor. haber7'den Kenan Biter'in haberine göre; Hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına da kamuda istihdam zorunluluğu getiriliyor.

HEM EMEKLİLİK YAŞI HEM DE ÇALIŞMA SAATİ DÜŞÜYOR

Öte yandan söz konusu kazanın yaşandığı madenin kapalı olduğu dönem için işveren tarafından işçilerine tam maaş ödenmesi şartı da getirildi. Çalışma kapsamında tüm madencileri ilgilendiren önemli bir düzenleme de emeklilik yaşının 55'ten 50'ye çekilmesi. Bunun yanı sıra yıllık ücretli izinler de 4 gün artıyor ve çalışma saatleri de haftada 36 saat, günde ise 6 saat olarak yeniden belirleniyor.

TÜRKİYE'DE İLK OLACAK

13 Mayıs'ta yaşanan büyük acı sonrası gündeme getirilen bu düzenlemeler madencileri bir nebze de olsa tebessüm ettirse de asıl büyük sürpriz yolda… İki parti tarafından Meclis'e sunulan ve diğer partilerin de sıcak baktığı belirtilen teklifin kabul görmesi halinde Türkiye'de bir ilk olacak ve ‘'Çok tehlikeli'' iş kolu sınıfında olan madencilik sektörü için ayrı bir asgari ücret uygulaması hayata geçirilecek.

ASGARİ ÜCRET 3 KATINA ÇIKARTILACAK

Yapılan çalışma kapsamında Bakanlık tarafından tespit edilecek olan yeraltında işyerlerinde çalışanlar için asgari ücretin 3 kat birden arttırılması amaçlanıyor. Ayrıca yine aynı çalışma kapsamında yeraltında çalışan işçilerde kıdem şartının aranmaması da hükme bağlanıyor.

50 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR

Türkiye'de yeraltında 50 bine yakın işçi çalışıyor. 10 bine yakını kamuya ait madenlerde çalışırken geri kalan 40 bin civarında madenci ise özel sektörde ekmeğini kazanıyor. Ancak maaşlar özelde kamuya göre çok düşük. Özel sektöre ait madenlerde işçilerin maaşları işçilerin kıdemleri ve çalıştıkları madenlere göre değişmesine rağmen, ortalamanın 1,300 lira ile 1,500 lira arasında değiştiği belirtiliyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ 3 BİN TL'NİN ÜZERİNDE OLACAK

Düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte bir maden işçisinin en düşük maaşı, 846 TL olan asgari ücretin tam 3 katı yani 2 bin 500 TL'nin üzerinde olacak. Bu rakama aylık primler de eklenince bir madencinin en düşük ücretinin 3 bin TL'nin üzerinde olması hedefleniyor. Böylelikle madencilerin maaşları yıllık ortalama 20 bin dolar seviyelerine yaklaşmış olacak.