Malatyalı çiftçi 70 yıldır günlük tutuyor
DHA

80 yaşındaki Reşat Yüzgeç, dayısının doğduğu günü ve saati bir kağıda yazmasından esinlenerek, 10 yaşından itibaren günlük tutmaya başladı. Günlük yaşamının yanı sıra, ülke ve dünya gündeminden de notlar yazdığı günlükleri itina ile saklayan Yüzgeç, günlüklerinin tarihe miras kalmasını istiyor.

Malatyalı çiftçi 70 yıldır günlük tutuyor

Yakın Türk siyasi tarihinin detaylı olarak yazıldığı günlükleri, çok nadir olarak çevresine açan Yüzgeç'in notları arasında, 27 Mayıs 1960 ihtilalinde dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in tutuklanarak cezaevine konuluşu gibi bilgiler de yer alıyor. Günlükte ayrıca Türk ve dünya sanatındaki önemli olaylar ile ünlülerin ölümü ile ilgili bilgiler de detaylı olarak yer alıyor.

"GÜZEL AJANDALARA HALEN YAZIYORUM"

70 yıllık alışkanlığının sürdüğünü söyleyen Yüzgeç, "Dünyaya geldiğimi, dayım bir not defterine günü gününe, hatta saatine kadar yazmış. Ben ilkokulun 4'üncü sınıfındayken bundan esinlenerek, o günkü cep takvimlerine tarih düşmeyi adet haline getirdim. Son yıllara doğru daha da güzel ajandalara halen yazıyorum." dedi.

Malatyalı çiftçi 70 yıldır günlük tutuyor

EN MUTLU VE EN ÜZÜCÜ GÜNÜ

18 Ocak 1962'de eşi Fatma Yüzgeç ile evliliğini yaşamının en mutlu günü olarak günlüğüne kaydettiğini belirten Yüzgeç, en üzücü olayın ise 13 Ocak 2019'da, eşinin kalp krizi geçirmesinden dolayı hayatını kaybetmesi olduğunu söyledi.

Günlüğe üzülerek yazdığı konuları dile getiren Yüzgeç, "Kayınbiraderim rahmetli Bedri abinin ölümüydü. Malatyalı Hamit Fendoğlu bilinen adıyla 'Hamido'nun ölümü de acılı bir ölüm, bunu da üzülerek yazdım. Ama en çok üzülerek yazdığım eşimdi. 1957'de eşimle evlendim ve 2019'un 13 Ocak'ında eşimi kaybettim. Bu da bahsettiğim acıların devamı ve en acısıydı. Unutamadıklarımdan Bingöl'de o terhis olan 33 askerin şehit edilmesi oldu. Öyle bir acı ki, hepsine eş değer bir acı." diye konuştu.

Malatyalı çiftçi 70 yıldır günlük tutuyor

İSMET İNÖNÜ'NÜN VEFATI

Dünya ve ülke gündemine ilişkin günlüğüne kaydettiği bazı başlıkları okuyan Yüzgeç, "1973'te '40 milyon Türkiye'nin büyük acısı. Yaslı gün. Sayın İsmet İnönü saat 16.10'da öldü. Yurtta bir tarih göçtü. Allah rahmet eylesin' demişim." diye konuştu.

Günlük tutma alışkanlığını ölene kadar devam ettireceğini dile getiren Yüzgeç, kendisinden sonra bu alışkanlığını 12 yaşındaki torunu Anıl Yüzgeç'in sürdüreceğini ifade etti.

Malatyalı çiftçi 70 yıldır günlük tutuyor

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)