Maliki oğlunu Genelkurmay Başkanı yaptı

c

Geçen ay Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Irak'ın orta ve kuzey vilayetlerindeki hızlı ilerleyişinden sorumlu tuttuğu çok sayıda komutanı görevden alarak askeri mahkemeye veren Başbakan Nuri el Maliki, ordunun üst kademelerindeki değişikliklerine devam ediyor. Yerel basında çıkan haberlere göre Maliki şimdi de komutanları emekliye ayırmaya başladı. Son olarak Kara Kuvvetleri Komutanı Ali Gidan'ı emekliye ayıran Maliki, Genelkurmay Başkanlığı görevini de Faruk Eraji'den alarak oğlu Ahmed'e verdi. Ahmed'in de ilk icraat olarak IŞİD militanlarıyla çatışmaların sürdüğü vilayetlere üst düzey komutanları gönderdiği belirtiliyor.

YENİ UDAY

Daha önce babasının güvenlik şefi olarak görev yapan Ahmed Maliki, iş bağlantıları ve ‘playboy' tarzı yaşantısı nedeniyle, 2006'da idam edilen devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in oğlu Uday'a benzetiliyor. Ahmed'in başbakanlığa bağlı özel bir görev gücünün de başında olduğu biliniyor.

ARTIK BIRAKMALI

Eski Irak Başbakanı İyad Allavi, Reuters'a verdiği röportajda Maliki'nin görevi bırakma zamanının geldiğini söyledi. Muhabir Daren Butler'la İstanbul'da görüşen Allavi, Maliki görevde kalırsa Irak'taki durumun daha da kötüye gideceği uyarısında bulundu.