Mandela heykelinin kulağındaki tavşan tartışma yarattı

Mandela heykelinin kulağındaki tavşan tartışma yarattı

Güney Afrika hükümeti, Mandela heykelinin kulağına küçük bronz tavşan yerleştirildiğinin fark edilmesi sonrası tavşanın çıkarılmasını emretti. Heykeltıraşlar ise tavşanın ‘imza' niteliği taşıdığını ve heykelin çok kısa sürede hızlıca bitirildiğini nitelemek için tavşanı yerleştirdiklerini belirtti.

''UMUT SEMBOLÜ OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTEDİK''

Sanat ve Kültür departmanı sözcüsü Mogomotsi Mogodiri heykelin itibarının geri verilmesi için tavşanı kaldırtacaklarını belirterek, “Bu durumun uygun olmayacağını düşündük. İnsanlara bu heykelin umut sembolü olduğunu göstermek istedik tavşana benzer bir şey olduğunu değil” dedi. Mogodiri açıklamasında ayrıca heykeltıraşların hükümet ve Mandela'nın ailesinden özür dilediklerini belirtti.

"DÜRBÜNSÜZ GÖRÜLMEZ"

Ülkedeki gazetelerden Beeld'in raporuna göreyse heykeltıraşlar, Andre Prinsloo ve Ruhan Janse Van Vuuren'in, hükümetin heykelin pantolonuna imzalarını koymalarına izin vermesi sonrasında böyle yaptılar. Öte yandan heykeltıraşlardan Prinsloo, zaman faktörünün çok önemli olduğunu ve sıkı çalıştıklarını belirterek ‘küçük bir sembol' olarak tavşanı yerleştirdiklerini ve tavşanın dürbün olmadan görülmesinin mümkün olmadığını belirtti.

TAVŞAN, ÇABUKLUK ANLAMINA GELİYOR

9 metre uzunluğundaki heykel 16 Aralık'ta Mandela'nın defninden bir gün sonra sergilenmişti. Afrika dillerinde tavşan kelimesi çabukluk anlamına da geliyor.