Marmaris ve Datça'ya palmiye girişi yasaklandı

Marmaris ve Datça'ya palmiye girişi yasaklandı

Marmaris Blue Bay Platinum otelde düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı ve Marmaris Kaymakamlığını vekâleten yürüten Kamil Köten, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkan Vekili Nuriye Dursun, İl Müdürü Nazif Eekici, Muğla, Denizli ve Aydın İl Müdürlükleri, yerel yönetimler park ve bahçeler birimlerinin görevlileri, otel, site, tatil köyü yetkilileri ile süs bitkisi üretimi ve satışı yapan firmaların teknik personeli katıldı.

Marmaris ve Datça'ya palmiye girişi yasaklandı

MARMARİS VE DATÇA'YA PALMİYE GİRİŞİ YASAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, palmiye kırımız böceğinin Muğla'nın hemen hemen her bölgesine zararlı bulaşığı olduğunu belirterek “İlk olarak 2005 yılında Mersin'de tespit edilen palmiye kırmızı böceği yaklaşık 9 yıllık süre içinde palmiye türü bitkilerin yetiştiği tüm alanlara yayılmıştır. Muğla'da iç kesimlerde kalan Menteşe, Kavaklıdere ve Yatağan İlçeleri dışında kalan tüm kıyıda bu böcek vardır. Muğla'da 2013 yılı itibariyle yaklaşık 97 bin adet palmiye türü bitki bulunmaktadır. Sürvey yapılan palmiye sayısı 44 bin adettir. 2013 yılı itibariyle imha edilen palmiye sayısı 700 adet olup, Muğla ilinde imha edilen palmiyelerin yaklaşık değeri 1 milyon 750 bin TL'dir.

Marmaris ve Datça'ya palmiye girişi yasaklandı

2 MİLYON LİRA ZARAR

Mücadele maliyeti de yaklaşık 920 bin TL'dir. Muğla'da Palmiye kırmızı böceğinin milli ekonomiye 2 milyon 670 bin TL zararı olmaktadır. Palmiye Kırmızı Böceğinin Muğla için önemli olmasının nedeni Datça ilçesinde bulunan endemik Datça Hurmasıdır. palmiye kırmızı böceği nedeniyle Datça hurmasının nesli tehlike altındadır. Bu bölgede karantina uygulaması nedeniyle Marmaris ve Datça ilçelerine dışardan palmiye türü bitkilerin girişi yasaklanmıştır. Ayrıca bu iki ilçede palmiye türü bitkilerin tamamının numaralanarak kayıt altına alınması ve düzenli ilaçlama yapılması yöntemi ile Palmiye Kırmızı Böceğinin tamamen yok edilmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir” dedi.

DATÇA HURMASINI TEHDİT EDİYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkan Vekili Nuriye Dursun ise Datça Hurmasının önemi, bitki pasaport sistemi ve karantina uygulamaları hakkında genel bilgiler verdi. Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mesut Durmuş ise Muğla'da Palmiye Kırmızı Böceği Mücadelesi, Datça ve Gölköy Hurması ile Muğla il genelinde zararlı tespiti ve mücadele konularında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonunda görevli Uzman Hasan Deda Büyüköztürk, “Palmiye Böceği Biyolojisi, zararı ve kontrolü” konusunda Adana'da yapılan uygulamalar ve çalışmalar hakkında bilgilendirirken, genel değerlendirmeler yaptı.