Mars için ısı kalkanı teknolojisi test edildi

1

NASA Ames Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen denemede, ağırlıklı olarak karbon içerikli malzemeden üretilen zırh, yüksek ısıya tabi tutuldu.

Mevcut roketlerin ve uzay araçlarının sahip olduğu ısı kalkanının kısıtlı bir dirence sahip olduğunu belirten NASA, Mars'ın atmosferine giriş ve iniş esnasında uzay araçlarını ve mürettebatı koruyacak bir kalkan geliştirmek istiyor.

İLK TEST BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Karbon ağırlıklı olması sayesinde şemsiye gibi açılabilen kalkan ADEPT olarak adlandırıldı. Mekanik olarak şekil değiştirebilen kalkanın Mars atmosferini taklit eden simülasyondaki ilk testi başarıyla tamamladığı belirtildi.

NASA'nın yayımladığı fotoğrafta, 54 cm genişliğindeki püskürtücüden çıkan ısı, soğuk su içeren bir kola bağlı ısı kalkanına vuruyor.

GENİŞ KAPSAMLI TESTLERE DEVAM EDİLECEK

Maksimum 1,704 derece sıcaklığın ortaya çıktığı denemede, ADEPT'in kenarlarından akıyor gibi görünen mavi uzantılar, kalkanın zarar görmesini engellemek için kullanılan kaplamayı temsil ediyor.

Deneyde kullanılan çok sayıda alıcı ve görüntüleme cihazları sayesinde materyallerin simülasyon ortamındaki değişimini inceleyecek olan mühendisler, ısı-yapı tasarım kodları belirleyecek. NASA, ADEPT testlerinin daha geniş kapsamlı testlerle devam edeceğini belirtti.