Obama'sız Martin Luther King Günü'nde Türkler siyahilerle yürüdü

dayton türkler

Suikast sonucu öldürülen Amerikan yurttaşlık hakları hareketi önderi Martin Luther King, ülkede çeşitli etkinliklerle anılıyor. Ohio eyaletinin Dayton şehrinde de binlerce insan soğuk havaya rağmen Martin Luther King Günü yürüyüşünde yer aldı.

Şehir merkezinde 3. Cadde'de sabahın erken saatlerinde toplanan çoğunluğunu Afro-Amerikalıların oluşturduğu kalabalık, ellerinde geçen yıl ülke gündemini oldukça meşgul eden polisin siyahilere yönelik şiddetini eleştiren pankartlar taşıdı.

"Siyahilerin de hayatları önemlidir", "Çözüm sevgide" yazılı dövizler taşıyan grup, Martin Luther King’in "Bir hayalim var" konuşmasının dinletildiği yürüyüş boyunca çeşitli marşlar söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan yürüyüşe katılan kent sakinlerinden Daryl Wilson, ülke genelinde ırkçılık karşıtı tansiyonu yüksek gösterilerin olduğu bir dönemde barışçıl bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Wilson, "Geçtiğimiz aylara bakıldığında gidişatın şu anda daha iyi olduğunu görüyoruz ama istenilen seviyeye ulaşmış değiliz" yorumunda bulundu.

YÜRÜYÜŞE TÜRKLER DE KATILDI

Yürüyüşe Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi’nin organizasyonuyla onlarca Türk de katıldı. Türkler, yanlarında getirdikleri Türk bayraklarını yürüyüş boyunca dalgalandırdı.

Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi Başkanı İslam Şahbenderov, merkezlerinin Martin Luther King Günü yürüyüşünün yönetim kurulunda yer aldığını belirterek, yürüyüşe bizzat da katılmak istediklerini söyledi.

Şahbenderov, "Buradaki siyahi Amerikalıların 70 sene önce yaşadıklarını biz daha 10 yıl önce Rusya’da yaşıyorduk. Hala da bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Dolayısıyla Martin Luther King’in vizyonunu gayet iyi anladığımız için burada, bu insanlarla birlikte olmaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Polisin kontrolünde Martin Luther King Köprüsü’nden geçilerek devam eden yürüyüş, Dayton Konferans Merkezi’ndeki konuşmalarla sona erdi.

Martin Luther King Günü organizatörü Anthony Whitmore, konuşmasında, Türklerin yürüyüşe katılımından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Whitmore, "Dayton şehri her daim Türk kardeşlerime kapılarını açmıştır. Böyle anlamlı bir etkinlikte kendilerinin bizi yalnız bırakmamasından da memnuniyet duyuyoruz" dedi.

M. LUTHER KİNG "BİR HAYALİM VAR" DEMİŞTİ

King’in, 52 yıl önce başkent Washington’da düzenlenen ve 250 bin kişinin katıldığı insan hakları yürüyüşünde yaptığı tarihi konuşma, siyahi vatandaşların hak arayışlarında dönüm noktası olmuştu.

İstihdam, barınma, oy verme ve eğitim alanlarında eşitlik için toplanan kalabalığa seslenen King, "Bir hayalim var: Gün gelecek dört küçük çocuğum derilerinin rengine göre değil, karakterlerine göre değerlendirildikleri bir ülkede yaşayacaklar" dediği konuşmasıyla siyahi vatandaşların haklarını elde etme yolculuklarının fitilini ateşlemişti.

King'in konuşmasından bir yıl sonra, ABD Kongresi'nin oy verme sisteminde ve belediyeler tarafından kontrol edilen kamu alanları kullanımı konularında ırkçılığa dayalı ayrımcılıkla mücadeleyle ilgili ilk kanun olan Medeni Haklar Kanunu (Civil Rights Act) çıkarılmıştı.

Aynı yıl King, Nobel Barış Ödülü'nü alırken, yasayla sadece siyahiler değil, tüm azınlıklar ve kadınlar için de daha fazla istihdam ve yüksek eğitim fırsatlarının önü açılmıştı.

OBAMA, DAYTON YÜRÜYÜŞÜNE KATILMADI

Martin Luther King'in mücadelesiyle dolaylı da olsa bugün ABD'nin ilk siyahi başkanı olan Barack Obama, seçim dışında pek uğramadığı Dayton'daki yürüyüşe katılmamayı tercih etti.

2014'te özellikle siyahilere yönelik polis şiddetinin yeniden tırmandığı ve neredeyse ülke genelinde yoğun protesto gösterilerinin yapıldığı Amerika'da, Obama'nın pasif tavrı eleştiri almıştı.

Obama'sız Martin Luther King Günü'nde Türkler siyahilerle yürüdü

OBAMA, DAYTON'DAKİ HÜKÜMET YETKİLİLERİYLE - 6 OCAK 2015

Obama'sız Martin Luther King Günü'nde Türkler siyahilerle yürüdü