Cumhuriyet Türkiye'nin dinlenmesini normal karşıladı

Cumhuriyet Türkiye'nin dinlenmesini normal karşıladı

Geçtiğimiz günlerde Alman Der Spiegel dergisi, Almanya istihbaratının 2009'dan beri Türkiye'yi izlediğini açıklamıştı. Yapılan açıklamada Alman hükümeti, BND olarak bilinen istihbarat teşkilatına Türkiye'yi izlemesi için 2009'da talimat ve yetki verdiği belirtilmişti. Konuya ilişkin Franfurter Allgemeine gazetesine bilgi veren hükümet çevreleri, Alman hükümetinin 2009'da hazırladığı güncel görev profilinde, Türkiye'nin resmi hedef olarak yer aldığını doğruladı.

''İYİ NİYETLE DİNLEDİLER''

Cumhuriyet gazetesi yazarı Utku Çakırözer bugün yayımlanan köşesinde bu açıklamalardan yola çıkarak Almanya'nın Türkiye'yi iyi niyetle dinlediğini ifade eden bir yazı kaleme aldı. Almanya'nın Türkiye'yi dinlemesinin normal olduğunu ifade eden Çakırözer bu durumu Balık Avlama'ya benzetti. Çakırözer yazısında; ''Yetkin uzmanlar açıklama yaptı 'Her ülke bunu yapmak ister. Buna istihbarat dünyasında 'Balık Avlama' denir.'' dedi. İşte Çakırözer'in ‘Buna balık avlamak derler' başlıklı yazısından ilgili bölüm;

''HER ÜLKE BUNU YAKALAMAK İSTER''

Alman Der Spiegel dergisinde yer alan ve 2009'dan itibaren Alman istihbarat servislerinin Türkiye'ye yönelik dinleme yaptıklarına ilişkin haberler Ankara'daki devlet kurumları arasında büyük ilgi uyandırdı. Dinleme iddiasını Alman dergisinin haberinden öğrenen Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı'nda haberin hem Almanca orijinali hem de İngilizce ve Türkçe çevirileri ayrıntılı olarak masaya yatırıldı. İstihbarat ve dinlemeler konularında yetkin uzmanlar, Cumhuriyet'e Der Spiegel haberinde yer alan iddialarla ilgili şu değerlendirmeleri yaptılar: “Bahsedilen ‘sinyal istihbaratı' uydu üzerinden yapılan dinlemelerdir. Telefon konuşmaları belli bölgelerde özellikle kendi ülken dışındayken uyduya çıkar. Her ülke bunu yakalamak ister. İstihbart dünyasında ‘balık avlama' denir.”

ÇAKIRÖZER'İN YAZISININ TAMAMI İÇİN -TIKLAYIN