Merakla izleyenlere 'Yargı' dizisini aratmayacak adalet temalı 16 dizi
ensonhaber.com

Bu sezon, televizyon ekranlarında hukuk ve adalet temalı diziler boy gösterdi. Bu diziler arasında özellikle başrollerini Kaan Urgancıoğlu ve Pınar Deniz'in paylaştığı Kanal D'nin reyting rekortmeni Yargı dizisi, dikkati çekti.

Pazar günleri ekrana gelen ve izlenmede Teşkilat dizisiyle kapışan Yargı dizisi, televizyon ekranlarına adeta yeni bir soluk getirdi.

Bir cinayet vakası nedeniyle yolları kesişen bir avukat ile bir savcının hikayesini anlatan dizi, milyonları ekrana kilitlemeyi başardı.

Biz de bu vesileyle Yargı dizisiyle birlikte yeniden yükselişte olan hukuk temalı yabancı dizileri sizler için derledik.

İşte Yargı dizisinin yeni bölümlerini beklerken ''Ne izlesek?'' diye düşünenlere tavsiyelerimiz...

1 - THE GOOD WIFE

Yakında Türk televizyonlarına da uyarlanacak olan Britanya yapımı The Good Wife, uzun yıllardır devam eden mutlu evliliği, bir gün internete düşen skandal görüntülerle kabusa dönüşen, kocası ise hapishaneye düşünce eski mesleği avukatlığa dönen Alicia Florrick'in mücadelesini konu ediniyor.

2009-2016 yılları arasında CBS'te yayınlanan ve toplamda beş Emmy ödülü kazanan bu çarpıcı drama, başta Kore, Japonya olmak üzere birçok ülkeye uyarlanmış durumda.

2 - BOSTON LEGAL

The Practice'in merakla beklenen spin-off'u Boston Legal 2004 yılının yaz ayında geldi. The Practice, ABC'nin bütçeyi kısması nedeniyle sekizinci sezonda karakterlerin birçoğuna veda etti.

2004-2008 yılları arasında yayınlanan ve son sezonun merkezine oturan Alan Shore'un hikayesine odaklanan dizi, içinde bolca şaka, mizansen ve hükümet eleştirisi barındırarak ekranlara derin bir iz bıraktı.

3 - FAİRLY LEGAL

2011-2012 yıllarında yayınlanan ve en eğlenceli diziler arasında yer alan Fairly Legal, aileden hukuk kökenli Kate Reed'in adalete olan tutkusu ve inancı sayesinde kendisini eski davacı konumundan arabuluculuğa uzatan yaşamını konu ediniyor.

Kendi sorunları dışında herkesin sorunlarına çare bulabilen, kendi hukuk sistemiyle babasının izinden giden Kate'in maceraları kesinlikle izlenmeye değer.

4 - THE PRACTICE

ABD tarihinde en sert adalet eleştirilerini içeren dizilerden biri olan The Practice, bazen kaçakçıları bazen de katilleri savunarak paralarını kazanan küçük bir hukuk bürosunu konu ediniyor.

1997-2004 yılları arasında yayınlanan ve mahkeme ve vicdan bağıntısını kuran dizi, yayınlandığı süreçte tam 30 ödül kazanarak kırılması zor bir rekora imza attı.

5 - DAMAGES

2007-2012 yılları arasında beş sezon toplam 59 bölüm yayınlanan Damages, hukuk dizileriyle ilgilenenler tarafından bilinen bir başyapıt olsa da genel kitle tarafından henüz keşfedilemedi.

Birçok dalda Emmy ve Golden Globes adaylığı bulunan ve bir milyarderin çalışanlarını dolandırması üzerinden hukuki temelleri atan dizi, merhametsiz avukatlar, kaçırılan tanıklar, yalan yanlış beyanlar, sahte yüzler ve yüzlerce farklı insanlarla kendi hukuk dünyasını aktarmaya çalışıyor.

6 - BILLIONS

Damian Lewis'in sektöre dönüşünü müjdeleyen Showtime dizisi Billions, son yıllarda yayınlanan hukuk temalı dizilerin kuşkusuz en iyi temsilcileri arasında yer alıyor.

Borsadan zenginliğine zenginlik katan hırslı milyoner ile adaleti kovalayan devlet memurunun mücadelesini konu edinen dizi, alengirli işler çeviren bir fon şirketinin gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor.

Yayın hayatına 2016'da başlayan hukuk, borsa, finans ve entrika dörtlüsünün yer aldığı dizi, geçtiğimiz yıl altıncı sezon onayını da aldı.

7 - SILK

2011-2014 yılları arasında üç sezon toplamda 18 bölüm olmak üzere BBC One'da yayınlanan İngiliz dizisi Silk, İngiltere'deki barristerların (avukatların) yaşamından kesitler sunuyor.

İngiliz hukuk sistemindeki eksileri ortaya koyan bu dizi, hukuk dünyasındaki insanların ikilemlerini, özel yaşamlarındaki zorlukları merkeze alıyor.

8 - SUITS

İlk sezonundan itibaren büyük bir çıkış yakalayan ve sonrasında kült bir diziye dönüşen Suits, olağanüstü bir zekaya sahip Mike ile Harvard mezunu Harvey'in yalanlarla başlayan hukuki ortaklık serüvenini ekranlara taşıyor.

2011-2019 yılları arasında yayınlanan bu dizi, yer yer komedi dozunu artırsa da bunu davalardan değil karakterlerin özelliklerinden aldığı için özel bir yere sahip.

İki baş karakterin uyumu ve birbirleriyle film referansları üzerinden paslaşmaları da dizinin kalitesini bir hayli artırıyor.

9 - ALLY MCBEAL

1997-2002 yılları arasında yayınlanan ve bu dönemde, TIME dergisine kapak olacak kadar çok sevilen Ally Mcbeal dizisi, bir avukatlık bürosunda çalışan genç ve bekar bir kadın olan Ally'nin hikayesini konu ediniyor.

10 - THE GUARDIAN

2001-2004 yılları arasında üç sezon toplamda 67 bölüm olarak yayınlanan The Guardian, basit bir hatayla tüm hayatı altüst olan Nick'in adalet arayışını konu ediniyor.

Uyuşturucu nedeniyle tutuklanınca sosyal hizmetlerde görev almak zorunda kalan Nick'in, babasının iş hayatındaki zıtlaşmaları ve gerilimleri de beraberinde getirdi.

Bu dizi, gerçek hayatta insanların ne kadar isterlerse istesinler kolay kolay değişemediklerini gözler önüne seriyor.

11 - THE NIGHT OF

Yargı dizisine hem yapı olarak hem de 'katil kim?' hikayesi olarak benzeyen HBO mini dizisi The Night Of, New York'ta yaşanan, karmaşık bir hikayeye sahip hayali bir cinayetin suçlusu Nasir Khan adlı Pakistanlı bir vatandaşın soruşturma hikayesine odaklanıyor.

12 - GOLIATH

Amazon'da toplamda dört sezon 32 bölüm yayınlanan Goliath, Amerikan hukuk sisteminde gücün üstünlüğünü göstererek sistem eleştirisi yapıyor.

2016-2021 yılları arasında yayınlanan bu dizi, hayat kadınlarından içki alemine bir takım kötü alışkanlıklarıyla dikkat çeken 'kaliteli' bir serserinin yaşamına odaklanıyor.

Bir zamanların tuttuğunu koparan avukatı Billy McBride'ın gözden düştüm dediği anda girdiği dava ile hayatı şekilleniyor.

13 - BULL

Gerçek bir hayat hikayesinden ekranlara uyarlanan Bull dizisi, tüm zamanların en etkili hukuk danışmanlık firmalarından birinin kurucusu ve daha önemlisi Oprah Winfrey'nin hukuki danışmanlığını yaparak ünlenmiş, üç doktoralı Dr. Phil McGraw'ın hikayesini ekrana taşıyor.

Yayın hayatına 2016 yılında başlayan ve hala devam eden Bull dizisi, yayınlandığı dönem House M.D'ye benzetilmişti.

14 - LAW AND ORDER

1990-2010 yılları arasında toplamda 20 sezon 456 bölüm ve onlarca spin-off sunan Law and Order, polislerin kahramanca mücadelesinden ziyade aldıkları vakalara odaklanıyor.

Yer yer savcı/hakim-polis arasındaki zıtlaşmaları ve tartışmaları ilgi çekici bir şekilde sunuyor.

15 - THE GOOD FIGHT

Yayın hayatına 2017 yılında başlayan ve altıncı sezon onayını alan The Good Fight, aktif olarak yayınlanan diziler arasında izlemesi en keyifli hukuk örnekleri arasında yer alıyor.

Şimdiye kadar 50 bölüm yayınlanan The Good Wife, dizinin en çarpıcı karakterlerinden güçlü kadın Diane'in hikayesine odaklanıyor.

16 - THE DEFENDERS

2010-2011 yıllarında yayınlanan ve yalnızca 18 bölüm süren The Defenders, önceki diziler kadar ciddi değil.

Hukuk dünyasının içine Las Vegas kumarını, eğlencesini ve gece hayatını katan The Defenders, sıklıkla işlenen dava konularını komediyle sentezliyor.