Ruşen Çakır'ın Gülen röportajı analizi

Ruşen Çakır'ın Gülen röportajı analizi

Fethullah Gülen'in geçtiğimiz hafta 5 gün boyunca Zaman gazetesinde "Herkes konuştu o sustu, şimdi o konuşacak" anonsuyla yayınlanan röportajı yoğun gündemle birlikte arada kaynadı.

Hükümeti ve cemaati iyi bilen isimlerden Ruşen Çakır, konuya ilişkin 3 maddelik bir analiz yazdı. Röportajı medya kuruluşlarının Erdoğan'dan korkuğu için görmediğini söyledi. Ayrıca Gülen'in bugüne kadar söylediklerinin kapsamlı bir özeti olduğunu ifade ederek, "Yani "yeni" sıfatını hak eden fazla bir şey yok." dedi.

HEM AK PARTİ'YE HEM CEMAAT'E YAKIN OLUNCA..

Çakır, röportajın yankı bulmamasını 3 ana madde ile özetlerken, hem AK Parti hem de Cemaat'e yakın bir gazeteci olduğu için, analizinde iki tarafı da dengeli biçimde eleştirdi. İşte Çakır'a göre Gülen röportajının ses getirememesinin nedenleri;

GÜLEN RÖPORTAJININ SES GETİREMEMESİNİN NEDENLERİ

"Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın Fethullah Gülen ile yaptığı ve geçen hafta beş gün boyunca yayınlanan söyleşi çok fazla yankı uyandırmadı. Bunun birçok nedeni olabilir:

1) Öncelikle, söyleşiyi Dumanlı'nın yapmış olması ve bunun cemaat medyasının amiral gemisi Zaman'da yayınlanmış olması, tıpkı Başbakan Erdoğan'ın tamamen kendisine yakın gazetecilerle ekran karşısına çıkması gibi, muhtemel ilgiyi azaltıyor. Ancak bu noktada şunu da belirtmekte yarar var: Ekrem Dumanlı CNN Türk'te, Cüneyt Özdemir'e, bu söyleşinin aslında deneyimli bir gazeteci tarafından büyük bir gazete için tasarlandığını, ama gazete yönetiminin son anda vazgeçtiğini söyledi.

2) Benzer bir şekilde, diğer medya kuruluşları ve gazetecilerin hükümetten, daha doğrusu Erdoğan'dan çekindikleri için bu söyleşiyi görmezden geldiklerini düşünebiliriz.

3) Öte yandan Gülen'in söylediklerinin, bugüne kadar kendisi ve cemaatin önemli isimleri tarafından farklı zaman ve yerlerde dile getirilenlerin kapsamlı bir özeti olduğu açık. Yani "yeni" sıfatını hak eden fazla bir şey yok.