Mehmet Görmez'den Hac felaketiyle ilgili açıklama
ensonhaber.com

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Hac'da meydana gelen 717 kişinin yaşamını yitirdiği izdiham faciası ile ilgili Mekke'de açıklama yaptı.

4 TÜRK HACI ADAYINA ULAŞILDI

Görmez, açıklamasında  18 Türk hacı adayına ulaşılmadığını bildirdi ancak AA'dan alınan bilgiye göre, 18 kişiden 4'üyle iletişim kuruldu.

İşte Mehmet Görmez'in açıklamalarından satır başları:

İSLAM TOPLUMLARININ BAŞI SAĞOLSUN

"Böyle bir bayram gününde üzücü ve kara haberler veriyor olmaktan çok derin bir üzüntü duyuyorum. İslam toplumlarının başı sağolsun. Az önce geniş bir toplantı yaparak hadisenin içerisinde bulunanları dinledikten sonra sizinle paylaşmak istiyorum.

18 TÜRK HACIYA ULAŞAMADIK  

717 hacı hayatını kaybetti, 863 hacı yaralandı. Muhtelif ülkelerden gelen hacılar hayatını kaybetti. O saatlerde o bölgede hacımız yoktu. orada o saatlerde bizim hacılarımızın olması yasaktır. Ama 2 seyahat acentasından 18 hacımıza henüz ulaşılamamıştır. Yaralılar içerisinden öncelikle tespit etmeye çalışıyoruz. En kısa zamanda bu bilgileri netleştirip, size ve milletimize müjdeli haberler verme arzusu içerisindeyim.

Mehmet Görmez'den Hac felaketiyle ilgili açıklama VİDEO

BU FACİAYI İLETMEKTEN BÜYÜK ACI DUYUYORUM

İkinci üzücü haberi veriyoruz. Önce vinç kazası yaşandı, şimdi böyle çok daha üzücü bir faciayı iletmekten büyük acı duyuyorum. Hac ibadeti esnasında üzerinde durduğumuz en önemli husus; bir müminin kalbinin en az Kabe kadar değerli olduğu fikri üzerinde durduk. Bütün Müslümanların bu konu üzerinde durması gerektiği anlaşılıyor.

Görmez: Bir faciayı iletmekten büyük acı duyuyorum VİDEO

ORADA CİDDİ BİR YÖNETİM SORUNU VAR

Görgü tanıklarının ifadelerini de dinledikçe; orada bir ciddi yönetim sorunu var. Fakat; bütün İslam dünyasının bu ibadeti daha güvenli nasıl yapabiliriz, bunu tekrar ele almak zaruri olmuştur.

HAC İBADETİ GÜVENLİĞİ YENİDEN ELE ALINMALI

Hac ibadeti güvenliği yeniden ele alınmalı. Bilhassa şeytan taşlama bölgelerinde genişletme çalışmaları yapıldı, ancak ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum, bu hadise nasıl meydana geldi. iki hususa tekrar dikkat çekmek istiyorum; bir müminin kalbinin en az Kabe kadar değerli olduğu, ikincisi ise Hac ibadeti daha güvenlikli bir şekilde nasıl yapılmalı bununla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Cenab-ı Hak kendilerine rahmet eylesin. Böyle bir bayram gününde Kabetullah gibi bir yerde böyle bir haberi vermekten büyük acı duyuyorum.

HAC İBADETİ GENÇKEN YAPILACAK BİR ŞEYDİR

Müzderife'den Cemaraat'a gelen insan akını ile tekrar Mina'ya dönen hacı adaylarının karşılaşması nedeniyle bu olay gerçekleşmiştir. Önce düşme ile başlayıp arkadan da büyük bir izdiham yaşanmış. Hac ibadeti gençken yapılacak bir ibadettir. Tekerlekli sandalyelerle ağır hastalarla yapılabilecek bir ibadet değildir. Her şey sabah 8:30 ve 9:00 arasında yaşanıyor. "