Mehmet Metiner: Özerklik pazarlığı söz konusu değil

ii

TBMM Genel Kurulu'nda Çözüm Paketi'yle ilgili olarak söz alan AK Partili Mehmet Metiner, çözüm sürecini şöyle tanımladı: Çözüm süreci silah yerine siyasetin, ölüm yerine hayatın ikame edilmek istendiği bir sürecin adıdır. Herkes bilsin ki PKK'yla bir bölgenin kaderi veya Kürt halkının geleceği müzakere edilmiyor. PKK'nın özerklik ve benzeri siyasi taleplerinin karşılanması gibi bir pazarlık süreci de söz konusu değildir. Müzakerenin eksenini iki şey oluşturuyor: Eve dönüş ve siyasete dönüş"

ÇÖZÜM SÜRECİ BÖLÜNME GETİRİR İDDİASI ZİNHAR DOĞRU DEĞİL

Siyasallaşmadan korkmamak gerektiğini dile getiren Metiner, PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili olarak da şu sözleri söyledi: "Silahların ebediyen bırakılıp siyasette karar kılındığı bir süreçte herkes kendi talebinin siyasetini kendisi yapacaktır. PKK'yı meşrulaştırdığımız iddiası da kesinlikle doğru değildir. Elinde silah olan hiçbir örgüt meşrulaştırılamaz. Silah yerine siyaseti tercih edenlere evlerine dönüşün imkânını sağlamak PKK'nın meşrulaştırılması biçiminde tanımlanamaz. Çözüm süreciyle PKK silahlarından arındırılıp yasal ve meşru bir alana çekilmek isteniyor. Bu ikisi arasındaki farkı gözden kaçırmamak gerekir. Çözüm sürecinin bölünmeyi getireceği iddiası da zinhar doğru değildir."

Çözüm sürecine, 'inkâr, asimilasyon ve zora dayalı politikalarla bölünmenin eşiğine getirilmiş Türkiye'yi, farklılıkların kabulü ve eşit yurttaşlık anlayışı temelinde yeniden bütünleştirme projesi' rolünü biçen Metiner, "Çözüm sürecinin başarıya ulaşması durumunda ülke bölünmüş olmayacak, tam tersine daha da bütünleşmiş olacaktır" dedi.