Mekanik saat nedir
ensonhaber.com

Saat yüzyıllardan beri hayatımızın bir parçası olmuştur. İlk olarak güneş, su, kum gibi çeşitlerle zamanı ölçmek için kullanılan saatler, zamanla teknolojinin de hayatımıaz girmesiyle çok parçalı, mekanik bir yapıya bürünmüştür. Günümüzde pğilli saatlerin de artış göstermesiyle albenisini yitiren mekanik saatler, halen bir kesim saat meraklısı tarafından tercih sebebi olmakta.

Mekanik saat nedir

MEKANİK SAATİN ÇALIŞMA PRENSİBİ

Bu tip saatlerde zemberek yayı adı verilen bir sistem bulunur ve saatin çalışması tamamen buna bağlıdr. Diğer bir değişle adeta saatin kalbidir. Kurmalı saatlerde elle bu yay sıkıştırılır ve daha sonra yay gevşedikçe belli bir güç üretilir ve bu saatin çalışmasına sebep olur.

Mekanik saat nedir

Bir diğer mekanik saat türü olan otomatik saat ise hareket enerjisi ile çalışmasını sürdürmektedir. İçerisinde bulunan yarım daire şeklindeki bir parçadan enerjisini alan makine, bu parçanın dönmesi ile zembereğe enreji doldurmakta ve bu şekilde de saatin durmadan çalışması sağlanmaktadır.

Mekanik saat nedir

SAATİN ANAVATANI İSVİÇRE

Bir çok ülkede saat üretimi yapılmaktadır. özellikle Japonya ve Çin üretim konusunda oldukça yaygın bir ağa sahip olsa da geçmişten günümüze gelen bir adet şeklinde saatin ana vatanının İsviçre olduğuna inanılır.

İsviçrenin ünlü markaları olan Rolex, Omega, IWC gibi firmalar mekanik saat sektörünün en gözde markalarıdır.