Melih Gökçek'in yerine Ali Babacan

Melih Gökçek'in yerine Ali Babacan

AKP'de 3 yıl partiyi yönetecek kadronun işbaşına geleceği kongrenin ardından kabinede yapılacak revizyona ilişkin hesaplar ve yerel seçim süreci, partilileri karşı karşıya getiriyor.

Partide 3. dönemini dolduran Babacan için Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı yakıştırılıyor.

"YER TUTMA" VE "SİYASİ GELECEK" KAYGILARI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan arasında medyanın manşetlerine taşınan kavganın arka planında, AKP'yi üç yıl boyunca yönetecek yeni kadronun belirleneceği pazar günkü kongre ile birlikte girilecek kabine revizyonu ve yerel seçimler sürecinde "yer tutma" ve "siyasi gelecek" kaygıları da çıktı.

GERİLİM ARTIYOR

Erdoğan'ın yeni transferlerle birlikte yeni parti yönetimini oluşturacağı kongre için tarih yaklaştıkça önde gelen AKP'liler arasında gerilim de yükseliyor. Ekonomi bakanları Babacan ve Çağlayan'ın kavgasının arkasında, ekonomik yaklaşımlarının yanı sıra, partinin yeni yapılanması sürecinde pozisyon bulma arayışlarının da etkili olduğu belirtiliyor. Parti kulislerinde, özellikle Ali Babacan'ın tüzükteki üç dönem sınırına takılması nedeniyle gelecek dönem milletvekili seçilemeyecek olmasının kavganın önemli bir nedeni olduğunu vurgu yapılıyor.

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'ün haberine göre, Bakanların, kavga boyutuna varan gerilimlerine ilişkin AKP kulislerinde seslendirilen görüşler şöyle:

KABİNE REVİZYONU

Erdoğan'ın kongrede üç yıllık parti yapılanmasını oluşturduktan sonra yeni yılla birlikte bir kabine revizyonuna gitmesi yönünde partide büyük bir beklenti var. Erdoğan, kabine revizyonunu öne çekilen yerel seçimler nedeniyle de hükümeti yenileme anlamında yapacaktır. Bu durumda üç döneme takılacak olan ve milletvekillikleri sona ereceği için belediye başkanlıklarına aday gösterilecek isimlerin kabine dışında bırakılmaları gündeme gelebilir.

BABACAN'A ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI

Parti içinde Babacan için en çok yakıştırılan yer Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı. Bu durumda ocak ayına kadar yapılacak olası bir kabine revizyonunda Erdoğan'ın Babacan'ı kabine dışında tutabileceği belirtiliyor. Babacan'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması durumunda Melih Gökçek'in tavrının ne olacağı da parti içinde tartışma konusu. Gökçek'in bir kez daha aday olmak istediği, ancak Erdoğan'ın izin vermemesi durumunda ancak milletvekilliği ve bakanlık sözü isteyeceği belirtiliyor.

NUMAN KURTULMUŞ'A İKİ NUMARALI KOLTUK

Partisini feshederek AK Parti'ye katılan Numan Kurtulmuş'un MKYK'ya gireceği büyük oranda kesinlik kazandı. Erdoğan'ın Kurtulmuş'u A takımı olarak nitelendiren MYK'ye de alarak parti protokolünde iki numaralı koltuk olarak bilinen hukuki ve siyasi işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirebileceği de belirtiliyor.

Erdoğan'ın Kurtulmuş'la birlikte eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can'ı transfer etmesi, "2014 Köşk seçimlerine yönelik anayasa referandumundaki evetçi oyların partiye kazandırılması" şeklinde değerlendiriliyor.