Merkez Bankası faiz indirdi
ensonhaber.com

Merkez Bankası faiz indirdi

Bugün olağan toplanan Merkez Bankası faiz kararını verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faiz oranını yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye indirdi.

MB ayrıca faiz koridorunun üst bandını yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,50'den yüzde 7,25'e indirdi

Ocak ayında düşen enflasyon rakamlarından sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yaptığı açıklamada, enflasyon rakamları düşerse toplantı tarihini 4 Şubat'a alacağını ve bir karar verileceğini açıklamıştı.

Açıklanan enflasyon rakamları son 19 ayın en düşük enflasyon rakamları olurken Erdem Başçı 4 Şubat'ta faiz kararını açıklamamıştı.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN İLK YORUM

Resmi ziyaretler kapsamında Macaristan'da bulunan Başbakan Davutoğlu, açıklanan faiz kararlarına ilişkin "Faizin inme trendinde olması önemli beklentimiz daha fazla oranda olmasıydı." dedi.

FAİZİ DÜŞÜK TUTAN BÜYÜDÜ

Geçtiğimiz yıl Türkiye dünyanın en fazla büyüyen ilk 15 ülkesi arasına girememişti. Fakat politika faizi yüzde 0.05 olan Çek Cumhuriyeti yüzde 2.7, faizi yüzde 0.5 olan İngiltere yüzde 3 büyümüştü.

Merkez Bankası faiz indirdi

ERDOĞAN "NEYİ BEKLİYORSUN" DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirerek, "Dünyada herkes faizleri indirirken bizim merkez bankamız hala aynı yerde duruyor, inmiyor, neyi bekliyorsun sen?" eleştirisinde bulunmuştu.

"İNDİRİRKEN YÜZDE 1 BİLE İNDİRMİYORLAR"

Erdoğan, ayrıca "Yükselirken birden yükseliyor, indirirken yüzde 1 bile indirmiyorlar" diye sitem etmişti.

BAŞKANIN MAAŞI YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Ekonomik gidişatı etkileyebilecek olan faiz kararı MB Başkanı Erdem Başçı ile Banka Meclis Üyeleri ve Denetleme Kurulu'nun maaşlarını da gündeme getirdi. Buna göre Merkez Bankası Başkanı 45 bin 831 TL ile Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan bile fazla maaş alıyor. Başkana maaş, tazminat, harcırah, temsil ağırlama, araç ve lojman gideri olarak toplam yıllık 540 bin TL ödeme yapılıyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ 2 MİLYON TL

Merkez Bankası Başkanı ayrıca emekli olduğunda Merkez Bankası Vakfı'ndan ister aylık 30 bin TL emekli maaşı alacak isterse de 2 milyon TL emekli ikramiyesi alabilecek.

Merkez'in faiz kararına Davutoğlu'ndan ilk tepki İZLE